Fem ting at opleve i Aarhus

Aarhus er Danmarks næststørste by. Har man ikke besøgt byen før, er det bestemt noget, som man bør gøre før eller siden. I Aarhus er der nemlig god stemning og mange hyggelige stunder at hente. Her får du fem oplevelser, som det bestemt er værd at begive sig ud i, hvis du besøger Aarhus – uanset om du har besøgt byen ti gange før, eller det er første gang, du besøger Smilets By.

Oplev Aarhus i regnbuens farver

Er du taget til en ny by, kan det være en god idé at besøge nogle af de museer, som byen har at byde på. Specielt i Aarhus er det oplagt, da der her ligger et af Nordeuropas største kunstmuseer. Der er nemlig omkring én million mennesker, som besøger ARoS årligt.

Læs også: Guide til slikbutikker i Aarhus

Besøger du Aarhus for at opleve byen, er det klart, at du ikke kan komme uden om at tage et smut forbi kunstmuseet ARoS. Du har garanteret hørt om det før, og nok også set billeder af den store regnbue på toppen af museet. På museets mange etager, kan du finde alt fra kunstmalerier, som blev malet i Danmarks guldalder til international samtidskunst.

På toppen af ARoS ligger museets nok mest ikoniske kunstværk; Your Rainbow Panorama. Dette er en kæmpe cirkulær gang, med glasruder på begge sider. Efterhånden som man går rundt i kunstværket, kommer man forbi glas i alle regnbuens farver. På den måde kan man se Aarhus i lige den farve, man har lyst til. Eller tage sjove billeder, hvor man kan være helt blå i ansigtet.

Kunstværket er skabt af Oluf Eliasson. Der er muligheder for at købe mad på museet både på niveau 4 og på niveau 8. Det er desuden tilladt at medbringe egen mad, som kan indtages på niveau 3 i et område, som bliver kaldt Madkassen.

Se også vores guide for ARoS her.

Tag på tidsrejse i Aarhus

Den Gamle By i Aarhus er bestemt et besøg værd. Her har du mulighed for at rejse så langt tilbage i tiden, at du kommer til en gammel dansk købstad. På museet er det muligt at møde mennesker, som opfører sig, som levede de i denne tid. De har gammeldags tøj på, og de udfører de gøremål, som også blev udført dengang. I Den Gamle By kan du i den ældste del opleve en tid før 1900. Som du bevæger dig rundt på museet, kan du opleve forskellige årtier.

Herunder kan blandt andet nævnes 1920’erne, hvor bilerne blev meget populære. Desuden er der et stort område, hvor man kan opleve lejligheder, værksteder og butikker fra 1970’erne. Her kan du hoppe tilbage til din egen eller dine forældres virkelighed for næsten 50 år siden. Både hos en kernefamilie men også i et kollektiv. Dette kan være morsomt at vise til sine egne børn, da det er meget tydeligt, at det ligger langt fra den hverdag, vi har i dag.

I den gamle by er det ligeledes en mulighed at køre en tur i hestevogn. På specielle dage, kan man opleve koncerter og aktiviteter, og der er flere særudstillinger. Besøger du Den Gamle By i julen, har du mulighed for at opleve julens historie gennem mere end fire århundreder.

Den Gamle By

Hvis du ikke kan få nok af kultur

Hvis du gerne vil have så meget kultur som muligt, mens du besøger Aarhus, kan det være en god idé at svinge forbi Godsbanen. Her har du mulighed for at opleve musik, workshops, foredrag, teater, markeder, udstillinger. Ja, der er næsten ikke grænser for de ting, du kan opleve i Godsbanen.  Godsbanen består af et stejlt bygningsværk, som det er muligt at bestige udefra. Således kan man til sidst ende med at stå på tagets spids.

I området hænger unge ud på de grønne områder, og Godsbanen kan være et dejligt sted at tage hen, hvis man vil opleve denne puls.

På Godsbanen er det muligt at gøre brug, af forskellige værksteder. Herunder kan blandt andet nævnes metalværkstedet, hvis du har brug for at låne værktøj. Eller du kan gøre brug af træ- eller tekstilværkstedet, hvis dette er noget du interesserer dig for, eller har brug for, for at komme i mål med et personligt projekt. I Godsbanen er det ligeledes muligt at få mad og drikke i Spiselauget, som går op i bæredygtighed og økologi.

En gåtur i Latinerkvarteret

Når du er i Aarhus, bør du svinge forbi Latinerkvarteret. Latinerkvarteret er den nordligste del af det ældste Aarhus, og er et kvarter fyldt med stemning. I Latinerkvarteret kan du opleve secondhandbutikker, gallerier og hyggelige caféer. I Latinerkvarteret er der rig mulighed for shopping. Dette er derfor et fantastisk område at befinde sig i, hvis man gerne vil rundt i byen og kigge på lækkert tøj, men samtidig nyde en afslappende atmosfære.

Hvis du er interesseret i gastronomi, er Latinerkvarteret ligeledes det rigtige sted for dig. Der ligge utrolig mange fine caféer og restauranter med deres eget moderne præg. Her går folk op i velsmagende mad. Men de fleste steder er der ligeledes styr på økologi og bæredygtighed. Derfor er mange opmærksomme på, at de fødevarer der bruges, passer til den danske årstid.

Læs også: Pizza guide i Aarhus

Hvil dine ben

Hvis du er træt af at traske rundt i Latinerkvarterets krogede, brostensbelagte gader, eller hvis vejret i højere grad er til en indendørs aktivitet, kan Øst for Paradis være et godt sted at besøge. Biografen ligger nemlig i Latinerkvarteret og er en biograf, som viser film fra hele verden. Filmene er nøje udvalgt. I Øst for Paradis går man nemlig ikke bare i biografen for at se en film. Her handler det i høj grad om en helhedsoplevelse. Dette kan eksempelvis være en søndag, hvor der bliver serveret brunch og vist filmklassikere, eller en torsdag, hvor der er premiere på en film med tilhørende oplæg.
Se også vores biograf-guide, hvor de kan få mere info om de andre biografer i Aarhus.

En ferie i Aarhus betyder ikke nødvendigvis, at man skal styrte rundt. Derfor kan det være godt at nyde et par afslappende timer i bløde sæder med godt selskab. Dette giver mulighed for at lade de mange indtryk synke til bunds. Så kan du få endnu mere energi til at styrte rundt i Aarhus’ gader.

Hvis du mangle mere inspiration til aktiviteter i Aarhus, kan du også læse vores guide med 8 børnevenlige oplevelser i Aarhus.

Tilbud i Aarhus

Teatret Svalegangen
3 forestillinger hos Teatret Svalegangen
Se tilbud
Vinsmagning hos Kjær og Sommerfeldt
Flødebollekursus
Flødebollekursus hos Social Foodies
Se tilbud

I samme kategori

Sankt Hans MIBpakhusene
Northside
Gedulgt bar
Earlybird

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Århus – fra århusianer til århusianer!

Mest læste

Fris-r-Aarhus
Aarhus-Festuge-1
Sankt Hans MIBpakhusene
Tangkroen

Forsiden netop nu

Tangkroen
Sankt Hans MIBpakhusene
Northside
Aarhus Street Food
Gedulgt bar
Earlybird
DGI Huset
Det sker i Aarhus i maj

Mest læste

Det sker i Aarhus

Sankt Hans MIBpakhusene
Northside
Gedulgt bar
Earlybird

Mad og drikke

Gedulgt bar
Earlybird
FEAST
Social Foodies

Kultur og musik

Det sker i maj
arhus-949699_1280-1
Historien om mig
Fed fredag & lørdag

Tilbud i Aarhus

Instagram Feed

Vores bedste guides

Vind 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden

Tilmeld dig TipAarhus’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden.