Besøg Aarhus’ bedste mikrobryggerier

Aarhus bugner af gode mikrobryggerier, som alle byder på klassisk godt håndværk, og nye spændende smagsoplevelser! Hos TipAarhus har vi været et smut forbi nogle af dem, og guider dig derfor til byens bedste øl.

Humleland

Billede af udvalgte øl fra Humleland

TipAarhus har været et smut forbi Aarhus havn, og besøgt Humleland på deres bryggeri hos Hantwerk. De startede rejsen fra et hobby-bryggeri til et mikrobryggeri i 2005, og siden 2013 har de to humlelændere Lene Richter og Michael Alhof drevet et kommercielt bryggeri.

Michael Alhof bruger sine kompetancer som tidligere designer, til at lave nogle sjove og iøjnefaldende etiketter. Indholdet i de spraglende øldåser, med navne som “Kakaobønnen”, “Granfætteren” og “Den Sorte Pensel”, er god dansk øl med et unikt twist af smagsgivere som frugt, nødder, kakao og granskud. De er altid klar til at give gæsterne en positiv og velsmagende overraskelse. Og der er mange af dem, for hos Hantwerk kan man finde Humlelands øl på hele 21 haner i baren, og alene i 2020, har de brygget over 60 nye øl.

“Det er passionen der driver værket, og jeg elsker at eksperimentere med nye spændende smage på menukortet”, fortæller ølbrygger og medejer af Humleland, Michael Alhof, til TipAarhus. Der er rig mulighed for at gå på opdagelse, og udforske de mange spændende specialøl fra Humleland, hvis du slår et smut forbi den store havnehal.

Brygmesterens egen anbefaling:
“Mosaic IPA”

3 gode fra menukortet:
“Hallo ? Weekend, Hazy IPA”
“Er du sur? Hindbær, Berliner Weisse”
“Kælderkold, Pilsner”

Hvor kan man købe øl fra Humleland?
Hantwerk, Aarhus Streetfood, samt ved restauranterne KP5, VinDanmark og til tider på Fairbar. Derudover køb fra hjemmesiden.

Adresse:
Fiskervej 2 C, 8000 Aarhus C

Læs også: Guide til Aarhus bedste sportsbarer

Bryghus
Billede af Aarhus Nanobrygs BrewLounge

Aarhus Nanobryg

Aarhus Nanobryg startede deres eventyr i en 20 fods container i Lyngby 10 kilometer uden for Aarhus, hvor de to venner Jakob Kruse og Henrik Auken eksperimenterede med ideen om, at starte deres helt eget ølbryggeri. I dag holder bryggeriet til i de hyggelige nyindrettede lokaler på Rosbjergvej i Brabrand, hvor de har lavet en BrewLounge i forbindelse med bryggeriet. Hvis du har mod på nye udfordringer, er der også mulighed for at komme på brygkursus, hvor man brygge sine egne øl og dekorere dem med sine egne øletikketter.

“Vi hedder Aarhus Nanobryg fordi der findes mikrobryggerier, der brygger over 1 million liter øl om året. Det er i min optik et stort bryggeri, derfor måtte vi finde på noget der var mindre end et mikrobryggeri”, forklarer Jakob Kruse. Han uddyber, at ambitionen er ikke at blive et kæmpe bryggeri, men i stedet at skabe gode oplevelse omkring deres bæredygtige kvalitetsøl.  

Stemningen i BrewLoungen og de mange frisk bryggede øl, danner rammerne for dansk hygge ved Aarhus Nanobryg. I øjeblikket byder deres sortiment på 13 øl, fire sodavand og fem drinks. Men Jakob Kruse elsker at eksperimentere med nye smagsoplevelser, så deres sortiment vil variere for hver gang du besøger dem.  

Brygmesterens egen anbefaling:
Dark IPA

3 gode fra menukortet:
“Golden Ale”
“Pale Ale”
“Nano Classic”

Hvor kan man købe øl fra Aarhus Nanobryg?
Du kan købe drikkevarerne ved Aarhus nanobryggeri, på deres hjemmeside eller købe dem til maden på restaurant Oli Nico i Mejlgade i Aarhus.

Adresse:
Rosbjergvej 58A, 8220 Brabrand

Aarhus Bryghus

Aarhus Bryghus
Billede af udvalgte øl fra Aarhus Bryghus

Bag store betonmurer I Viby, besøger vi Aarhus Bryghus. Overalt er der store metaltønder, fyldte med øl. Niels Buchwald startede bryggeriet i 2005, efter at have været brygmester ved Ceres. Siden har bryghuset fået vokseværk, for i dag er de storleverandører til barer, natklubber og restauranter i byen, og med hele otte fuldtidsansatte, kan de også kalde sig for Aarhus’ største mikrobryggeri.

Du er måske allerede stødt på Aarhus bryghus’ øl på indkøb i supermarkedet. Her kan man ofte finde deres flasker med titler som “Sølvpinden”, “Sommerhvede” og “Frigatten Jylland” – danske navne, som gemmer på store smagsoplevelser.

“Vi brygger øl til nydelse, øl til deling, øl til mad”, fortæller Jakob Trimmermann smilende. Han nævner også at ambitionen med Aarhus Bryghus altid har været at ændre opfattelsen af øl, så det i højere grad er et alternativ til hvid- og rødvin – det er også derfor, at alle deres flasker kun fås i 60 cl.

I sortimentet er der altid et fast sortiment på 17 øl. I modsætning til mange andre mikrobryggerier i byen, er deres strategi ikke at eksperimentere med nye smage, men i stedet at sørge for, at samtlige 17 øl er brygget på godt håndværk og kvalitet.

Brygmesterens egen anbefaling:
New England IPA (NEIPA)

3 gode fra menukortet:
“Klosterbryggen”
“Den tynde øl”
“Black Monster”

Hvor kan man købe øl fra Aarhus Bryghus?
De fleste supermarkeder i Aarhus-området, 24 af byens barer, restauranter og studiesteder, samt ved Aarhus bryghus.

Adresse:
Gunnar Clausensvej 26, 8260 Viby J

Brew42

Billede fra Brew42 bryggeri

På bryggeriet i Lisbjerg møder TipAarhus ejeren af Brew42, Jacob Fink. Han er i fuld gang med at brygge en mørk stout øl, sammen med Alex Deichmann Jacobsen, der har et nano-fantombryggeri på Sjælland og får brygget sine kommercielle øl ved Brew42. De to fortæller meget passioneret og smilende om brygprocessen bag, som i alt tager ca. en hel måned.

Unikke øl-oplevelser for entusiaster, dét er hvad Brew42 ønsker at skabe. Jacob Fink startede selv som gæstebrygger ved Humleland, men han driver i dag sit eget bryggeri fra en garage i Lisbjerg. På trods af, at Jacob kun har haft eget bryggeri siden 2017,  har han meget erfaring, da han blandt andet er uddannet øl-dommer og tidligere har været ansvarlig for Danmarksmesterskaberne i håndbryg.

Brew42 er ikke ligesom andre bryggerier. Jacob Finks største passion er nemlig ved siden af Brew42s egne øl, at hjælpe andre med at producere deres egen kommercielle øl. Derfor består en stor del af hans arbejde hos Brew42 i at agere sparringspartner for andre passionerede ølbryggere, samt håndtere alt det praktiske med etiketter, pant, skat, afgifter, fødevarekontrol osv. Øllene bliver brygget i 400 liters tryktanke, og der brygges hele tiden nye øl-varianter, ofte med en eksperimenterende tilgang.

Brygmesterens egen anbefaling:
Eftersom sortimentet hele tiden udskiftes, har Jacob Fink mange favoritter. Han nævner dog, at han er særligt vild med øl der provokerer og skiller sig lidt ud.

3 gode fra menukortet:
Baltic Bourbon Porter (baltisk porter, 10%)
Instead of going to IKEA (Hybrid Double NEIPA, 8,5%)
Did They Leave? (Engelsk Old Ale m. fransk egetræ, 7,1%)

Hvor kan man købe øl fra Brew42?
Brew42s øl sælges primært via abonnement, hvor abonnenterne får tilbudt seks flasker af alle nye produktioner, enten til gratis afhentning for lokale kunder eller leveret. Det er nye øl hver gang, som du ikke finder i supermarkederne! Læs mere om abonnementet her.

Brew42 forhandles også lejlighedsvist hos byens ølbarer, såsom Fairbar, Universitetsbaren, Erlings Jazz- & ølbar, samt ved nogle specialbutikker som Tidens Farver, VinSpecialisten Aarhus V og ved Rishøjgaards Farmshop.

Wintercoat

Billede af Niels Jørn Thomsen, der ejer Wintercoat

I et lille familiebryggeri i Sabro, lidt uden for Aarhus, møder vi ejeren af Wintercoat, Niels Jørn Thomsen. Lokalerne dufter af nybrygget øl, og indbyder til både fest og dans i deres egen hyggelige pub.

Hos Wintercoat serverer de levende øl til levende mennesker – og dét gør de med stil. På bryggeriet i Sabro har de indrettet en hyggelig skænkestue. Her er der normalt plads til 45 personer, som i åbningstiden fredag fra klokken 14-18 samles om fantastiske smagsoplevelser og gode snakke. Samtidig afholder de intimkoncerter i bryggeriet ca. hver anden uge, med kunstnere fra hele verden, som primært spiller folkemusik. Du finder altid 10-12 forskellige øl på menukortet, mange af dem er klassiske gengangere, men engang imellem kommer der nye smagsvarianter til.

Niels startede wintercoat tilbage i 2002, som det første mikrobryggeri i Aarhus-området. Men allerede dengang, havde han stor erfaring med ølbryggeri på hobbyplan. Han havde fået en masse kontakter fra værtshuse, som alle opfordrede ham til at sælge sine øl. Og én dag besluttede han sig for at sætte familiegården Sabro i stand, og bruge lokalerne til ølbryggeri, hvilket de har været brugt til lige siden.

Brygmesterens egen anbefaling:
Yule ale – Juleøl

3 gode fra menukortet:
Oatmeal stout
More Please
Vildmose Øl

Hvor kan man købe øl fra Wintercoat?
Du kan købe øllene i bryggeriets egen pub. På nogle udvalgte værtshuse, for eksempel Sabro Kro, Brasseri Belli og Cafe Gemmestedet, samt i Brugsen i Sabro.

Adresse:
Grønvej 51, 8471 Sabro

Læs også: Guide til slikbutikker i Aarhus

Tilbud i Aarhus

Tivoli Friheden
Sæsonkort til Tivoli Friheden
Se tilbud
Doner-1024x702
Nyd en lækker Gemüse Döner
Se tilbud
Flødebollekursus
Flødebollekursus hos Social Foodies
Se tilbud

I samme kategori

Forret
Earlybird
Aarhus
Elevaften hos Restaurant Malt

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Århus – fra århusianer til århusianer!

Mest læste

Forret
Smørrebrød - Morfars Smørrebrød og Takeaway
Fris-r-Aarhus
Aarhus-Festuge-1

Forsiden netop nu

Forret
Smørrebrød - Morfars Smørrebrød og Takeaway
Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Aarhus Street Food
Spa Aarhus, Pause Recovery Studio
movie-918655_1280-1
Gratis museer Aarhus
Bilforhandler Hyundai, Match Biler Aarhus

Mest læste

Det sker i Aarhus

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Gratis museer Aarhus
Badeanstalten Spanien
Earlybird

Mad og drikke

Forret
Earlybird
Aarhus
Elevaften hos Restaurant Malt

Kultur og musik

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Gratis museer Aarhus
Galleri Aarhus
momu5-1

Tilbud i Aarhus

Instagram Feed

Vores bedste guides

Vind 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden

Tilmeld dig TipAarhus’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden.