Helt ude på kanten af Aarhus Ø – i allerførste række - finder du Restaurant Havnær i bygningen SHIP beliggende med en helt fantastisk udsigt ud over Aarhus Bugt.

Og her passer Restaurant Havnær perfekt ind! Med hjælp fra designeren Søren Vester er restauranten indrettet med et minimalistisk, bæredygtigt og stilrent udtryk, der passer perfekt til de omgivelser, restauranten er en del af.

Velkomstsnacks og en betagende udsigt.

Bag restaurant Havnær står makkerparret Anne Mortensen og Daniel Justesen. De brænder for den bæredygtige tilgang, hvilket kommer til udtryk i både indretning og i deres råvarevalg. De har valgt at modtage flere af råvarerne fra unikke lokale leverandører. Bl.a. cideren der serveres som velkomstdrink. Den er lavet på nedfaldsæbler fra en æblegård på Fyn, og kan kun fås på Restaurant Havnær.

Restauranten har en vision om at skabe gastronomiske måltider og oplevelser, hvor smagen er i fokus, og det innovative og visuelle er krydderiet. Og man må i dén grad sige, at de lever op til ambitionerne! Inspirationen til retterne kommer fra havet, men der har også sneget sig andet end fisk og skaldyr med på menukortet. Vi har besøgt restauranten og tager dig her med på den ultimative rejse igennem deres ”Aftenkort”!

Du kan vælge imellem snacks + 3 retter for 400 kr., snacks og 5 retter for 450 kr. eller snacks og 7 retter for 600 kr. (priserne er pr. person). Vi valgte selvfølgelig den helt stor gourmetoplevelse og tog 7 retter. For at få hele oplevelsen med valgte vi også at få deres 7-retters vinmenu for 600 kr. pr. person.

Først fik vi serveres vores snacks, som bestod af 8 små appetizers (til deling for 2 personer) og lækkert brød, bagt på mel fra en særlig udvalgt råvareleverandør i Nordjylland. Hertil serveres den unikke cider, som tidligere omtalt. Bare historierne om råvarerne særlige oprindelse gør, at man allerede synes, at det hele bare smager lidt bedre! Og når man nyder sine første snacks og sidder og kigger ud over vandet, kan man mærke, at det bliver en oplevelsesrig aften.

Restaurant Havnær
Marineret østers og mandelcreme.

1. Baerri Kaviar

Første ret byder på en enkel østers, serveres i en østersskal med citron, mandelcreme og kaviar. En lækker lille overraskelse på en stor tallerken fyldt med østersskaller. Det kan godt være, at du tror, du ikke er til østers, men det er du, når du har smagt denne lille smagfulde overraskelse.

2. Stenbiderrogn

Anden ret var også en overraskelse – en lille kulinarisk overraskelse. I bunden finder du en mousse, lavet på karse og kærnemælk sammen med saltede cremede små kammuslinger, der smelter på tungen. Retten er toppet med agurk som sne og sirligt udskårne agurkestykker. Virkelig en frisk og let ret.

3. Glaseret hvide asparges

Den tredje ret er den første varme ret. Du får serveret en lækker og blød lille helleflynder med en lun skum lavet på røget smør, toppet med små skiver af særlig udvalgt landskinke fra en lokal Nordjysk leverandør. Du overraskes af sammensætningen mellem fisk og skinke, men det er virkelig en lækker kombination, og de to ting komplimenterer hinanden på bedste vis.

4. Jomfruhummer

Denne lette hapser består af to tynde skiver af puffede chips, lavet af hummerskaller. Inden i gemmer sig flere smagfulde overraskelser i form af jomfruhummer og en kold smeltende ramsløgis. Ja – en ramsløgis. En overraskende og veltilsmagt ret.

5. 24 timers oksebavette

Den femte ret – hovedretten - er også en lun lille ret. En lækker okseglace hældes nænsomt ud over retten ved servering. Grillede grønne asparges og sprøde forårsløg og perleløg er tilbehøret, og du må virkelig tage dig selv i at sidde om sige ”mmmm” flere gange.

6. Midsommerost fra Thise

Nu er vi kommet til sjette ret, og på dette tidspunkt følte vi os på ingen måde overmætte, som man jo gør på mange andre restauranter. Retten består af flere små stykker lækker ost, også fra en særlig udvalgt lokal leverandør, skjult under en sprød stor småkage.

7. Rabarber

Desserten var virkelig lækker og levede i dén grad også op til ambitionen om at anvende innovative teknikker. En kølig, syrlig rabarberis på toppen af en cremet og lækker hvid chokoladeskum på brændt hvid chokolade. Ved servering hældes syrlig rabarbersaft rundt om retten. I bunden gemmer sig en lækker crumble.

Restaurant Havnær
Variation af rabarber, brændt chokolade og citrus.

Vi vil i dén grad anbefale at tilkøbe vinmenuen, fordi vinene er særlig udvalgt til at matche retterne. Den kyndige tjener kunne fortælle om alle vinenes oprindelse og særlige smagsnuancer, og vinmenuen var en oplevelsesrejse i sig selv.

Vi må virkelig sige, at vi blev imponeret over det høje niveau på retterne, og at alle retterne havde et innovativt præg over sig. Vi kommer helt sikkert igen!