Min søndagstur til Moesgaard Museum

En regnfuld sidste søndag i vinterferien besøgte jeg for første gang Moesgaard Museum. Jeg tog min kæreste med, og 18’eren kørte os direkte fra byen til museet, en tur på omkring 25 minutter. Bag den den smukke arkitekttegnede bygning ventede en spændende rejse tilbage i tiden, ja faktisk helt tilbage til stenalderen. Jeg har samlet to af mine oplevelser på Moesgaard Museum i dette indlæg – læs med og bliv klogere på, hvad du kan opleve bag museets vægge.

En rejse tilbage til Romerriget

Den første udstilling der mødte os var udstillingen “På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum”. En udstilling med mange forskellige farver, indtryk og spændende historier om romernes handelsliv. Udstillingen kredser om byen Pompeji, en velhavende handelsby i Italien. Her var brød og grød for de fattige, ligesom det i dag er for de studerende.

I stedet var der vin, frugt og grøntsager nok til byens mange handelsmænd. Generelt var byen forud for sin tid, og befolkningen levede mere end godt. Men det var ikke længe Herkules fik lov at høste frugterne og drikke de helt dyre druer. I 79 e. Kr. gik Vulkanen Vesuv i udbrud. Den lagde hele byen i aske og dræbte befolkningen.

Den første del af udstillingen består af fund fra havbunden og historier om Romerriget og hverdagen blandt de velhavende handelsmænd. Myter bliver be- og afkræftet, og der er masser af smukke fund, konstruktioner og historier at fordybe sig i. Det hele er visualiseret med farver og lys, som skaber et varmt og tiltrækkende indtryk. Men som vi kom dybere ind i udstillingen, blev kulisserne mørkere og mørkere. Den sidste del af udstillingen er mørk og dyster, og består af fastfrosne øjebliksbilleder af ofrene på deres dødsleje, på flugt fra lavaens ødelæggelse.

Læs også: Museumsguide

Er du fra stenalderen?

Efter rejsen gennem romerrigets storhed og forfald, besøgte min kæreste og jeg stenalderen – 12.000 f. Kr. til omkring 1.800 f. kr. Med kronologien for øje, skulle vi måske have startet her, for det var et langt skridt tilbage i tiden. Men udstillingen om Stenalderen og de efterfølgende udstillinger om Bronzealderen og Jernalderen var utrolig spændende. Modsat udstillingen om romerriget kredsede de mere om Danmark, udviklingen i klimaet og udviklingen hos det danske folk. Jeg fik sågar lov til at møde Grauballemanden – og det er bestemt ikke hver dag, at jeg møder et velholdt moselig.

Udstillingerne bestod af mange forskellige dele. Mens montre var fyldte med levn fra en svunden tid, var rummene udsmykket med lys og farver, der satte den helt rigtige stemning. De mange udformninger gav en helt komplet og fuldendt oplevelse, som hele tiden udfordrede alle sanseindtryk.

Vi fik også rig mulighed for at dykke dybere ned i historiens afkroge. Blandt andet besøgte vi en stenalderjættestue med virtual reality-briller – det var for alvor en oplevelse af, at to tidsaldre mødtes, lige der i museets sofa. Senere fik vi fortællingen om Marks Stig og de fredløse på Hjelm, mens rummets vægge agerede skærme, hvor vi kunne følge den visuelle udvikling i historien. Og det var kun to af flere spændende og unikke oplevelser, som var med til at gøre, at en tur på Moesgaard ikke bare var en kedelig tur på museum.

Da vi senere på eftermiddagen drog tilbage mod Aarhus, var vi blevet mange indtryk og oplevelser rigere. Jeg var sågar blevet klogere – hvilket er et held, for måske var det ikke historietimerne, der optog mig mest i gymnasietiden. Læs mere om andre spændende kulturoplevelser i Aarhus her.

Læs også: Standup comedy i Aarhus

Tilbud i Aarhus

Oplevelse hos SMYKBAR
Lav dit eget smykke hos SMYKBAR
Se tilbud
FEAST restaurant
Ad libitum mad og drikke hos FEAST
Se tilbud
Teatret Svalegangen
3 forestillinger hos Teatret Svalegangen
Se tilbud

I samme kategori

Det sker i maj
arhus-949699_1280-1
Historien om mig
Fed fredag & lørdag

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Århus – fra århusianer til århusianer!

Mest læste

Fris-r-Aarhus
photo-1496483353456-90997957cf99?ixlib=rb-1.2
Aarhus-Festuge-1
Tangkroen

Forsiden netop nu

Tangkroen
photo-1496483353456-90997957cf99?ixlib=rb-1.2
Northside
Aarhus Street Food
Gedulgt bar
Earlybird
DGI Huset
Det sker i Aarhus i maj

Mest læste

Det sker i Aarhus

photo-1496483353456-90997957cf99?ixlib=rb-1.2
Northside
Gedulgt bar
Earlybird

Mad og drikke

Gedulgt bar
Earlybird
FEAST
Social Foodies

Kultur og musik

Det sker i maj
arhus-949699_1280-1
Historien om mig
Fed fredag & lørdag

Tilbud i Aarhus

Instagram Feed

Vores bedste guides

Vind 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden

Tilmeld dig TipAarhus’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden.