Aarhus Jazz Festival 2023

Er jazz kun noget gamle mænd lytter til? Er det enten kedelig elevatormusik eller så kaotisk, at man får hovedpine? Og kan man egentlig feste til jazz? Det sidste beviste Smag på dig selv til SPOT 2023, hvor taget nærmest løftede sig på Institut for X. Aarhus Jazz Festival står også klar hver sommer i juli måned til at gøre alle fordommene til skamme. Igen i år har de nemlig løftet sløret for et alsidigt jazz-program, der fejrer jazzen og alle dens afskygninger. Til festivalen kan du opleve både internationale navne, up-coming talenter og jazzkunstnere fra den danske jazzscene.

Der er noget for enhver smag, for jazz er langt fra nogen ensidig genre. Musikken spænder nemlig fra det vilde og eksperimenterende, over mere poppet/rocket jazz og til det mere smooth.

Festivalen finder sted på 40-45 spillesteder med mellem 300 og 400 koncerter over festivalens 8 dage. Herimellem er der både gratis koncerter og betalte koncertoplevelser.

Læs med og find ud af hvem årets hotteste navne er, hvor du kan lære mere om jazz og hvilke oplevelser der er særligt gode til børnefamilier!

 

Prøv de nye oplevelseskategorier

Aarhus Jazz Festival 2023
Illustration: jazzfest.dk

”Som noget nyt har vi givet publikum mulighed for at finde koncerter, der passer til deres humør i programmet. På hjemmesiden kan man nu vælge, om man vil finde en koncert, fordi man skal ud og hygge sig, har lyst til at danse eller vil have jazz med trut i,” udtaler Marie Nyeng, der er administrerende leder for Aarhus Jazz Festival. Det er et nyt tiltag, som skal gøre det nemmere for publikum at orientere sig i de mange navne og genrer.

Det er derfor blevet endnu nemmere at finde rundt i, hvad netop du skal høre. Så behøver du ikke bruge timevis på at orientere dig i det store jazzprogram. Det giver samtidig plads til alle ’mood lytterne’, der nemt kan lade humøret og følelserne bestemme koncertoplevelsen.

Bebop, Bossa Nova eller electric swing? Er du ny i jazzens verden, gør oplevelseskategorierne det også nemmere at finde de bedste koncerter for dig uden forhåndskendskab til jazzmusik.

 

Kom med bag om musikken

Bag om jazzmusikken
Foto: jazzfest.dk

Som noget nyt i år har Aarhus Jazz Festival indgået et samarbejde med Øst for Paradis. Det betyder at festivalen som noget helt nyt i år præsenterer tre aktuelle musikdokumentarfilm med nutidige danske jazzmusikere i centrum. Filmene kan ses på Øst For Paradis – og ikke nok med det, så kan du også opleve musikerne i koncerter under festivalen! Det giver publikum mulighed for at omme med bag om musikken og få deres bud på, hvad musik gør ved os, og hvad jazz kan i dag.

Du kan også høre liveudgaver af den populære jazz-podcast jazzkonversationer eller opleve forfatter Jørgen Leth på scenen med tre af dansk jazz’ største kapaciteter. Jakob Bro, Palle Mikkelborg og den ukronede percussion-dronning Marilyn Mazur, som blandt andet er verdenskendt for sit samarbejde med Miles Davis.

 

Jazz for børn og børnefamilier

Jazz koncert aarhus
Foto: jazzfest.dk

Jazz er ikke kun for voksne og Aarhus Jazz Festival har også et program for børn og børnefamilie med sommerferie-musikoplevelser.

På Helsingør Theater i Den Gamle By, kan I den 8. juli komme med på en musikalsk opdagelsesrejse – Jorden rundt med Malene Kjærgaard. Der er også formiddage med børnejazz eller I kan tage til LilleJazz-koncerter på Dokk1 d. 9. juli og 12. juli med eksperimenterende jazz for både børn og voksne.

Se hele programmet for børn og familier her.

Internationale hovednavne

Pat Metheny

Pat Metheny Aarhus Jazz Festival

Guitaristen Par Metheny er en sand mester og den eneste kunstner nogensinde, der har vundet 20 grammyer i hele 10 forskellige kategorier. I år kan Metheny opleves ved en optaktskoncert til Aarhus Jazz Festival og Musikhuset Swinger, når han tager dygtige, unge talenter under sine vinger og med på scenen i Musikhuset.

På Metheny har talrige udgivelser og priser på sit cv og en lang karriere, der for alvor tog fart, da han i 1970’erne spillede med vibrafonisten Gary Burtons kvartet.

Hvor: Musikhuset
Hvornår: 5.7.2023 kl. 19.30

 

Curtis Stigers

Curtis Stigers Aarhus Jazz Festival
Foto: musikhuset.dk

Den amerikanske stjerne og crooner Curtis Stigers skyder Musikhuset Swinger i gang til jazzgalla med Aarhus Jazz Orchestra.

Curtis Stigers er kendt som både sanger og saxofonist, men måske mest som en storslået entertainer, der brød igennem i 1991 med hittet I Wonder Why og fortsat optræder med både eget materiale og elskede kendinge fra det bedste af populærjazzens bagkatalog.

Til dette års jazzgalla tager Aarhus Jazz Orchestra og Curtis Stigers publikum med på en musikalsk rejse gennem Curtis Stigers egne sange med et par afstikkere til Sinatra og den amerikanske musikhistorie.

For begge dele gælder, at det bliver råswingende, når Aarhus Jazz Orchestra ruller repertoiret ud og byder velkommen til en aften med croonerjazz fra allerøverste hylde.

Med på scenen er de 17 musikere i Aarhus Jazz Orchestra og den altid karismatiske dirigent Nikolai Bøgelund.

Hvor: Musikhuset
Hvornår: 9.7.2023 kl. 19.30

 

Bob Moses

Den amerikanske trommeslager Bob Moses er en veteran i jazzverdenen. Allerede som teenager spillede han i saxofonisten Rahsaan Roland Kirks orkester, og siden har man kunne opleve ham med blandt andre Gary Burton, Dave Liebman og Jack DeJohnette. Desuden kendes han især fra Pat Methenys debutalbum Bright Size Life. Han har desuden udgivet en del album i eget navn.

De to danske kapelmestre og saxofonister Thomas Agergaard og Thomas Hass får besøg af Bob Moses til deres Double Drums-projekt. Orkesteret tæller desuden en bassist og endnu en trommeslager nemlig Michala Østergaard-Nielsen. Så det er en særlig koncert med hele to trommesæt på scenen, hvilket giver mulighed for nye og spændende klanguniverser.

Det bliver en helt særlig intim koncert i det smukke gamle Helsingør Theater i Den Gamle By. Musikken er både drømmende, swingende og fantasifuld med inspirationer fra blandt andet jazz, blues og afrikanske rytmer og klange. For et orkester med to trommeslagere er grooves selvfølgelig også en naturlig del af ensemblets dna.

Hvor: Helsingør Teater, Den Gamle By
Hvornår: 11.7.2023 kl. 16.00

 

Er du til det lidt mere eksperimenterende?

Eksperimenterende Jazz Festival
Foto: jazzfest.dk

Til Aarhus Jazz Festival er der også rig mulighed for at opleve jazzmusikere eksperimentere med musikken og få helt enestående koncertoplevelser.

Du kan f.eks. opleve 15 musikere fra en række forskellige europæiske improvisationskollektiver spille non-stop i fire timer i Domkirken gratis d. 14. juli. Arrangementet er en del af Share Impro Fest, som fire dage under festivalen eksperimenterer på Sydhavnen, hvor der vil være unikke koncerter ved Knuds Kiosk hver aften. Generelt er Sydhavnen stedet, du skal befinde dig, hvis du vil have fra den mest eksperimenterende hylde.

På Papirlageret i Sydhavnen kan man opleve aarhusianske Jens Balder med sin trombone og det eksperimenterende Quatro4Fire. Ved siden af Papirlageret præsenterer arrangørerne i Alt_R Jazz også eksperimenterende koncerter i Det 3. rum.

Find hele programmet her!

Tilbud i Aarhus

Elle Bella Aarhus
Chefs Menu hos Elle Belle
Se tilbud
FEAST restaurant
Ad libitum mad og drikke hos FEAST
Se tilbud
1
Fantastisk grill tallerken med kebab
Se tilbud

I samme kategori

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
movie-918655_1280-1
Gratis museer Aarhus
Badeanstalten Spanien

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Århus – fra århusianer til århusianer!

Mest læste

Smørrebrød - Morfars Smørrebrød og Takeaway
Fris-r-Aarhus
Forret
photo-1428660386617-8d277e7deaf2

Forsiden netop nu

Forret
Smørrebrød - Morfars Smørrebrød og Takeaway
Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Aarhus Street Food
Spa Aarhus, Pause Recovery Studio
movie-918655_1280-1
Gratis museer Aarhus
Bilforhandler Hyundai, Match Biler Aarhus

Mest læste

Det sker i Aarhus

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Gratis museer Aarhus
Badeanstalten Spanien
Earlybird

Mad og drikke

Forret
Earlybird
Aarhus
Elevaften hos Restaurant Malt

Kultur og musik

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Gratis museer Aarhus
Galleri Aarhus
momu5-1

Tilbud i Aarhus

Instagram Feed

Vores bedste guides

Vind 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden

Tilmeld dig TipAarhus’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden.