Vil du lære byens historie bedre at kende? Så rejs til det gamle Aros med Vikingemuseet i Aarhus. Museet ligger godt skjult under jorden på Store Torv, og er en gemt lille perle blandt alle museerne i Aarhus.

Det skjulte museum under jorden

Aarhus er en gammel vikingeby. Derfor har byen naturligvis også et museum dedikeret til at fortælle historien om livet i det gamle Aros. Vikingemuseet er et kældermuseum under Nordea ved området mellem Sankt Clemens Torv og Store Torv. Det er et af de mindre museer i byen, og indgangen koster kun 30 kr. - som du betaler via den selvbetjente billetautomat.

I udstillingen kan du følge jordlagene ved hjælp af de arkæologisk fund. Foto af Mette Vincentz

Læs også: Guide til de 5 bedste frisør i Aarhus

Et on-site museum

På vej ned ad trapperne til museet rejser du tilbage i tid - for hvert trin, du tager springer du nemlig en række år tilbage, indtil du er nået til år 980, tre meter under jorden. Museet, der er en afdeling af Moesgaard Museum, beskæftiger sig med arkæologiske udgravninger af det gamle Aarhus, kaldet Aros. Passende nok er vikingemuseet opført lige akkurat der, hvor arkæologiske udgravninger fandt sted i 1964.

Tre brædder fra Plankevejen. Foto af Mette Vincentz

Her fandt man både genstande og spor efter vikingetidens såkaldte grubehuse og opdagede desuden en plankevej fra den gamle ringvold, som man siden da også er støt på under andre udgravninger i byen.

Vikingernes Aros

Den trange plads i museet efterlader plads til én udstilling med titlen 'Vikingernes Aros', og her formidler museet vikingetidens liv, handel og kampe. Du er rejst helt tilbage til Harald Blåtands tid, ca. år 980 og bliver mødt over højtaleren af en stemme, der byder dig velkommen - på et urnordisk vikinge-sprog.

Montre med skeletfund. Foto af Simon Christensen, Foto/Medie afdelingen Moesgaard Museum

I udstillingen får du indblik i Aros - en travl handelsby ved åen, indrammet af voldene og udsat for udefrakommende trusler. Der fortælles både om dagliglivet og større kampe, og i højtaleren kan du både høre hanegal, rullende vogne over plankevejen og kampe, der udspiller sig. I udstillingen er der replika af et grubehus, en runesten og udstillede originale genstande fra arkæologiske udgravninger i Aarhus.

Læs også: Her kan du spille padel tennis i Aarhus

Byvandringer i Aarhus

Grupper kan med fordel kombinere museumsbesøget med en guidet byvandring gennem Aarhus centrum. På museets hjemmeside kan du booke en guidet tur på museet efterfulgt af en byvandring, som i alt tager 1,5 time.