Tagrenderens: Undgå en stoppet tagrende

Annonce:

Tagrender er utroligt vigtige, men desværre ofte lidt overset del af boligen. Deres funktionelle rolle med at lede vand væk fra taget og huset generelt er helt centralt for en velfungerende bolig. De fleste kender nok til at have tilstoppede tagrender, og ved nok også godt at det ikke er helt ideelt.

Men ved du egentlig hvilke problemer tagrender kan medføre? Hvilke skader kan de lede til? Og er løsninger som tagrenderens en løsning for dig? Få svarene, og flere til, i denne korte guide til tagrender og tagrenderens.

Problemet

Tagrender yder en helt central funktion for et hus. De leder vand væk fra taget og ned i jorden så der ikke ophobes vand nogen steder udenpå huset. Det kan virke mærkeligt at det er så vigtigt at få vand væk fra husets yderside. Et hus er da trods alt vandtæt. Dette er for så vidt rigtigt, men husets ydervægge og tag kan få skader hvis der kommer for meget vand og det hober sig op.

Blokerede tagrender er ofte skyld i sådanne skader. Der er en række ting der kan blokere blade, grannåle, mos og andet skidt kan ret effektivt stoppe en tagrende til – særligt hvis man lader problemet være. Ting kan nemlig nemt hobe sig op, også selvom det ikke fuldt blokerer for vandet i starten.

Når tagrenden er stoppet til, vil man typisk opdage det i kraftigt regnvejr. Her vil tagrenden typisk løbe over, og vand vil fosse ned hvor det ikke skal. Oplever du dette bør du virkelig undersøge muligheden for rensning af dine tagrender, da dette som sagt på sigt kan føre til skader.

Skader

Men hvilke skader kan en tilstoppet tagrende så medføre. Overordnet set er der tre hovedområder der kan lide skade: taget, husets ydervægge og tagrenderne selv. Fælles for dem alle er, at huse er lavet til at modstå vand, men ikke nødvendigvis kan holde til at vand hober sig op, eller at det bliver for fugtigt.

Et glimrende eksempel på dette er taget selv. Et solidt tag er selvfølgelig lavet til at modstå regn, men ophobes der vand i tagrenderne, risikerer du at det siver ind under taget. Meget af tagstrukturen under tagstenene er ofte lavet af træ, der helst ikke må blive fugtigt. Derfor kan ophobning af vand i tagrenderne føre til fugtskader i taget.

Mindre ligetil kan husets ydervægge virke til at være. Her kan skader forekommer ved den føromtalte situation, hvor vandet løber over tagrenden og fosser ned langs husmuren. Dette er alle mure ikke lavet til, og sker det regelmæssigt kan det medføre skader.

Til sidst er der skaderne på tagrenderne selv. Tagrender er ikke bygget til at holde en stor mængde vægt oppe, så hober der sig litervis af vand op, kan vægten ødelægge tagrenderne. Derfor er en rensning af dine tagrender generelt en god investering – i dit hus generelt, men særligt i sine tagrender.

Hvad kan du gøre?

Er dine tagrender blokerede og trænger til at renses, er der et par veje at gå. Du kan potentielt selv rense dine tagrender. Dette kræver dog udstyr, da de fleste tag og tagrende ikke er bygget til, at du skal op på dem. Har du et ét-etages hus, kan du eventuelt nøjes med en god stige og så forsigtigt fjerne skidtet.

Dette er dog meget arbejde, og frarådes ved højere huse. Alternativt kan en tagrenderens udføres med teleskopskaft. Dette kan du enten erhverve dig selv eller hyre professionel hjælp. En sådan tagrenderenser kan fjerne snavs og andet, mens den opereres fra jorden. På den måde sikres en skånsom tagrenderens og efterladt er blot en pæn, ren og ikke mindst fuldt funktionel tagrende.

Tilbud i Aarhus

Tivoli Friheden
Sæsonkort til Tivoli Friheden
Se tilbud
Flødebollekursus
Flødebollekursus hos Social Foodies
Se tilbud
Sushi takeaway
Monday Madness hos Letz Sushi
Se tilbud

I samme kategori

pexels-kelvin-valerio-1519192 (2)
Bilmotor
pexels-startup-stock-photos-7356
pexels-daniel-reche-3601098

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Århus – fra århusianer til århusianer!

Mest læste

photo-1496483353456-90997957cf99?ixlib=rb-1.2
Tangkroen
Aarhus-Festuge-1
Fris-r-Aarhus

Forsiden netop nu

Tangkroen
photo-1496483353456-90997957cf99?ixlib=rb-1.2
Northside
Aarhus Street Food
Gedulgt bar
Earlybird
DGI Huset
Det sker i Aarhus i maj

Mest læste

Det sker i Aarhus

photo-1496483353456-90997957cf99?ixlib=rb-1.2
Northside
Gedulgt bar
Earlybird

Mad og drikke

Gedulgt bar
Earlybird
FEAST
Social Foodies

Kultur og musik

Det sker i maj
arhus-949699_1280-1
Historien om mig
Fed fredag & lørdag

Tilbud i Aarhus

Instagram Feed

Vores bedste guides

Vind 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden

Tilmeld dig TipAarhus’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden.