Intet besøg til Århus er fuldendt, før I har været forbi Den Gamle by – Danmarks købstadsmuseum. Pak rygsækken og tag familien med på en tidsrejse på det levende frilandsmuseum, der rummer hundredvis af historier om byer, mennesker og kultur i Danmark. En museumsoplevelse ud over det sædvanlige.

På tur i eget land

Den Gamle By i Århus er på listen over top-attraktioner i Århus-området, og museet går da heller ikke én turists næse forbi. Der er dog alligevel mange danskere, der ikke har sat sine ben i det gennemførte univers af dansk kulturhistorie. Hvorfor? Måske er vi danskere ikke særlig gode til at prioritere oplevelser i de danske byer. Og det er nok i virkeligheden ikke kun kendetegnet for det danske folkefærd. Oplevelser indenfor egne landegrænser, kan ind imellem være svære at få øje på. En tur i Den Gamle By må i den grad siges at være på tur i eget land. Vi guider dig til nogle af Århus’ allerbedste oplevelser og der er ingen tid at spilde. Stop nr. 1: Den Gamle By.

Ikke bare dit typiske museum

Museumsoplevelser kan for mange mennesker virke kedelige og u-interessante. For børnefamilier, kan det endda være svært at forestille sig, at børnene har tilstrækkeligt med koncentration til at få noget ud af en tur på museum. Den Gamle By i Århus er dog langt fra dit gennemsnitlige museum. Frilandsmuseet, der er opbygget som en gammel købstad bestående af 80 huse fra forskellige steder i Danmark, er et levende museum, der lukker dig ind i et univers af oplevelser og historiske øjeblikke.

Mange års historie

Den Gamle By blev grundlagt allerede i 1909 og åbnede på sin nuværende adresse i 1914. Museet bygger på en fortælling gennem generationer, med udfordringer og modstand og museet har ikke altid set ud og fungeret som det gør nu. I dag er det dog ét af Danmarks mest anerkendte og populære familie museer, som tilbyder deres gæster en helt unik oplevelse af historiefortælling. Museet er tilmed blevet tildelt det maksimale antal stjerner i Guide Michelin og er med på Hilman Wonders liste over de 1000 største seværdigheder i Verden. I Danmark blev museet udnævnt som Årets Museum i 2009.

Det levende museum

Når du og dine børn træder ind i Den Gamle By i Århus, vil I hurtigt opdage, at museet er levende. Historier vækkes til live af de mange aktører i historiske dragter, der får byen til at sprudle af liv. På gaden kan du møde piger, karle og svende, som hilser og får jer til at føle jer velkommen. Du kan også møde tjenestepiger på gården, som laver mad og vasker tøj. Hvis du er heldig, får du måske lov til at smage på maden. Undervejs i jeres museumsoplevelse vil hele familien få mulighed for at deltage i fortidens selskabslege og pligter, samt opleve alt fra hverdagssituationer til fest. Om sommeren er der særlig meget liv i gaderne, så her kan I være sikre på at blive sat til at hente vand i brønden. Om vinteren er der særlige juleoplevelser i Den Gamle By for de helt små.

En tidsrejse i dansk historie

At være på besøg i Den Gamle By, er en lærerig oplevelse for hele familien. Hvor meget ved I egentlig om Danmarks historie? Træd ind i et univers af fortællinger og lad dine børn fordybe sig i gamle historier. Imens I bevæger jer gennem købstaden, vil I opdage hvordan det danske samfund har taget form i gennem årene. Den Gamle By fokuserer i sine udstillinger og oplevelser primært på tiden efter år 1500, og I kan besøge alt fra værksteder, skoler, apoteker og købmandsbutikker til teatre og private boliger, bevaret som tidslommer.

Et hav af tidstypiske samlinger

Selvom Den Gamle By i Århus er et levende museum, kan I naturligvis også opleve en lang række stationære kunstsamlinger i købstadens små museer. Den Gamle By har alt, hvad hjertet kan begære af dansk bykultur. Måske kan du få øje på noget, du genkender fra din barndom i samlingen af legetøj og møbler. Tag børnene tilbage i tiden og giv dem et indblik i livet, dengang du selv var barn. I kan også besøge udstillingerne af dansk samfunds typisk tøj og børnene kan få lov til at klæde sig ud som i de gamle dage.

Tag fortidens souvenirs med hjem

Ligesom i en rigtig by, holder de mange butikker, bagerier og gårde åbent i Den Gamle By. Derfor kan du finde dig selv omgivet af gamle spillekort, tavler og bøger hos byens boghandler og købe brød, bagt efter gamle opskrifter med hjem fra det gamle bageri. Butikkerne er genskabt, helt som de så ud for mange mange år siden. Lad de små rende ind og købe for en skilling, det vil helt sikkert være en uforglemmelig oplevelse.

Spisesteder i Den Gamle By

Det er tilladt at medbringe egne madpakker og drikkevarer i den gamle by. Har I medbragt mad, kan I nyde jeres madpakker ude i det fri eller indendøre i Madkassen, hvor der er plads til cirka 60 gæster. Har I ikke taget mad med selv, kan I gå på opdagelse i købstadens forskellige spisesteder. Nyd en god dansk frokost i dæmpet belysning i Winekes Kælder, snup en pølse med brød fra pølsevognen, eller stil den søde sult hos Konditoriet Café Bonich. I kan også købe nogle af de berømte vaniljekranse eller hindbærbrød hos det lokale bageri.

Planlæg dit besøg

Den Gamle By i Århus holder åbent hver dag, hele året rundt fra klokken 10:00 – derfor er der ingen undskyldninger for ikke at nå forbi frilandsmuseet. Priserne ligger på 135 kroner for voksne og børn kommer gratis ind. Du kan finde mere om de specifikke Den Gamle By åbningstider på hjemmesiden. Desuden bør du holde øje med kalenderen for særlige arrangementer og begivenheder, I ikke må gå glip af. Pak en god rygsæk til mange timers sjov og kultur og forbered jer på en uforglemmelig oplevelse.

Se også vores guide om ARoS i Aarhus.