Sevags Grækeren inviterede os indenfor til en aften i det græske. Den græske madtradition er ikke fremtrædende i den danske restaurationsbranche på samme niveau som eks. italiensk-, fransk eller sydamerikansk madlavning. Derfor så vi frem til en aften i det græske, da vi fik invitationen fra Sevags Grækeren på Trøjborg. Med vores begrænsede kendskab til græsk madlavning forventede vi at få serveret mad med gode råvarer i fokus og grøntsager som omdrejningspunkt.

Billede: David Entino Torndal

Da vi kommer ind på restauranten, bliver vi overvældet af sanseindtryk, og da døren åbnes, bliver vi mødt af en lydstemning, der kan karakteriseres som mere græsk end hvad vi havde turde håbe på.

Vi bliver taget imod af Sevag Aharounian, der er ejer af Sevags Grækeren. Han giver os en velkomst med åbne arme og en personlig energi, der er svær at finde andre steder. Han har hyret en musiker, som man møder et par skridt efter entréen. Han spiller på et udefinerbart instrument, der minder om en guitar - en Bouzouki, som er et traditionelt græsk strengeinstrument. Han spiller de fleste weekender, når restauranten er mest velbesøgt. Restauranten har en charmerende størrelse, og væggene er prydet med farverige vægmalerier og græsk memorabilia. Den er indrettet i hvide og lyseblå farver, som utvivlsomt har til formål at vække en længsel efter Middelhavet. Vi kigger os omkring, og den græske folkemusik kombineret med omgivelserne giver os en følelse af, at vi er trådt ind i en lokal græsk taverna ved Middelhavet.

Meze - Social dining på græsk

Til venstre: Gyros med svinekød og kylling. Til højre: Feta tirokafterisalat med chili. Billede: David Entino Torndal 

Vi gav frie tøjler til at bestemme, hvad de ville servere for os. Vi lagde vores aften i deres hænder. Da tjeneren serverer for os, må hun et par gange frem og tilbage fra køkkenet, og vi får serveret det, grækerne kalder meze. Det er en samling af forskellige retter af varierende størrelse med hver deres særpræg og med det græske fladbrød til at binde det hele sammen.

Vi får først en platte med græsk auberginesalat, serveret med hummus, tzatziki og dolmades (vinblade m. ris). I samme kategori får vi serveret græske gigandes bønner i vinegrete, og de græske fladbrød bliver ledsaget af feta tirokafterisalat med chili og en græsk fava med citronsmag, der minder om hummus men lavet med gule splitlinser. Vi bliver bekræftet i, at grøntsagerne er centrale i det græske køkken.

Foruden de grønne ingredienser får vi serveret gyros med svinekød og kylling samt hjemmelavet falafler serveret med hummus.

Læs også: Langhoff & Juul lancerer Social Dining på aftenmenuen

Hvad drikker man på en græsk taverna?

Til venstre: Bouzouki-Kim. I midten: Retsina. Til højre: Menukortet med græske gloser som eks. 'velbekomme' og 'skål'. Billede: David Entino Torndal

Vi bliver lidt i tvivl om, hvad der er passende at drikke til maden, men vi falder i snak med Bouzouki-Kim, som han bliver kaldt. Han anbefaler os at smage den traditionelle græske hvidvin med smag af harpiks - den hedder Retsina. Vi spørger lidt ind til retsinaen hos én af de søde tjenere, som fortæller os en kort historie om dens oprindelse.

Retsina. En traditionel græsk hvidvin, som i dag er populær hos de lokale og bliver drukket i gavmilde mængder. Retsina blev udbredt, da Grækenland i en årrække blev domineret af Osmannerriget, hvor osmannerne stjal det meste af deres vin udover retsina, da de ikke brød sig af bismagen af harpiks, som blev tilføjet som konserveringsmiddel. Osmannerne efterlod kun retsina for grækerne at drikke, og de har drukket retsina lige siden.

Retsina’en fungerede desuden som en glimrende sidevogn til serveringerne.

Læs også: Mikkeller - den hyggeligste ølbar i Aarhus

40 år med græsk mad på Trøjborg

Til højre: Sevag og sin søn, Garo. Billede: David Entino Torndal 

SEVAGS er måske et nyt navn, men der har været en græsk restaurant at finde på Tordenskjoldsgade siden 1981, da Sevags bror åbnede Chez Tony i 1981. Sevag Aharounian overtog restauranten i 1989, og den har heddet Sevags Grækeren siden januar. Det er intentionen, at hans søn, Garo, skal overtage restauranten i fremtiden. Sevag understreger dog med alvor i blikket, at hans søn kun skal overtage restauranten, hvis det er hans eget ønske at gå ind i restaurationsbranchen.

På Sevags kan du prøve den græske variation af social dining - meze. Du kan også prøve en to-retters menu til 265kr. eller en tre-retters menu til 299kr. Her har du adskillige valgmuligheder til både forretten, hovedretten og desserten. Derudover kan Sevags også være en oplagt mulighed som takeaway, hvis du får lyst til eks. en pita eller én af de græske grillretter. Hvis du spiser plantebaseret, er der også adskillige valgmuligheder.

Sevags er uden tvivl et besøg værd, når vinterkulden giver lyst til Middelhavets varme, og der er heldigvis ikke langt til Trøjborg. Her bliver du taget imod med åbne arme, og du bliver sendt afsted som af en gammel ven.

Adresse: Tordenskjoldsgade 25, Aarhus N

Læs mere på deres hjemmeside.