Sådan online shopper du sikkert gennem hele juleperioden

Annonce:

Julen er på vej. Det er synonym med gløgg, æbleskiver, konstante julesange og julebagværk. Men det er i især moderne tider også blevet synonym med online shopping. For mange har droppet det store julegaveræs i de danske byers handelsstrøg og hovedgader til fordel for køb af julegaver på nettet. Det kan der være både tid og penge at spare ved, men der er også et par faldgruber: cyberkriminalitet. I denne lille artikel kaster vi et blik på de tiltag, du selv kan gøre, for at holde dig forholdsvist sikker under alle dine gaveindkøb i den kommende jul.

Tjek hjemmesidens gyldighed

Sørg altid for at handle på officielle og sikre hjemmesider. Internettet er fuld af falske hjemmesider, som forsøger at lokke godtroende online shoppere i fælden. Derfor bør du kun holde dig til de hjemmesider, du kender i forvejen og stoler på, eller kontrollere om den pågældende hjemmeside er sikker til nethandel. Det kan du blandt andet gøre ved at kigge efter e-mærket. E-mærket er de danske myndigheders officielle online stempel af hjemmesider med nethandel. Er mærket til stede på hjemmesiden (oftest øverst eller nederst på forsiden), så kan du trygt handle på hjemmesiden. Er der tale om en udenlandsk hjemmeside, så dobbelttjek gerne, om der forekommer internationale e-handels mærkater på sitet.

Hold dig fra portaler uden sikkerhed

Udover deciderede falske hjemmesider, så kan du også støde på hjemmesider, hvis cybersikkerhed ikke er særligt høj. Du kan selv tjekke, om den pågældende hjemmeside har mangelfuld sikkerhed ved at kigge på adressebjælken. Er der tale om en hjemmeside, som starter med http i stedet for https, så bør du holde dig fra hjemmesiden. Det sidste s i https står for ‘sikkerhed’ og betyder, at den pågældende side har et såkaldt SSL-certifikat, der skaber ekstra sikkerhed. Er der derimod tale om en http-hjemmeside, så vil der ikke være samme sikkerhedsmæssige bolværk.

Undersøg de pågældende hjemmesider før du handler

Der findes flere forskellige måder, hvorpå man kan tjekke, om en hjemmeside nu engang har rent mel i posen. Det kan nogle gange virke svært at dechifrere sikre og pålidelige hjemmesider fra andre, men der er dog visse online kneb, man kan tage i brug:

• Tjek, om hjemmesiden er nævnt på Trustpilot eller andre bedømmelsessider

• Tjek, om hjemmesiden også har en tilknyttet SoMe-platform. Det vil øge autenticiteten

• Tjek, om der findes en fysisk adresse og/eller telefonnummer på hjemmesiden, som kan kontaktes

Udover de nævnte kneb kan du også værne dig med tålmodighed og almindelig sund skepsis, når du færdes online.

Handl aldrig fra offentlige netværk

Offentlige Wi-Fi-netværk kan tilbyde hurtig adgang til internettet, men tænk dig om en ekstra gang, før du bruger det. Er der ligefrem tale om en offentligt netværk uden adgangskode, så bør du ikke logge på. Wi-Fi-netværk kan huse hackere og andre cyberkriminelle, som blot venter på, at en godtroende bruger logger på og blotter al data på sin enhed. Benyt derfor efter bedste evne din egen mobilforbindelse i stedet.

Beskyt dine enheder med en VPN

En måde at komme omkring problemet med offentlige Wi-Fi-netværk er ved at benytte en VPN på din enhed. En VPN krypterer al data til og fra din enhed, således at hackere og andre cyberkriminelle ikke kan snage i din data. Derudover har nogle VPN-tjenester også indbyggede funktioner som for eksempel en tracker blocker . Denne funktion blokerer trackere på nettet, som forsøger at spore din lokalitet og færden på nettet. Derudover vil funktionen også blokere uønskede pop-up-reklamer. Alt sammen noget, der vil kunne øge sin sikkerhed og dit online privatliv.

Hold dig fra de alt for gode tilbud

Black Friday og juletiden byder utvivlsomt på masser af gode tilbud, men når nogle tilbud bliver lidt for gode, så bør du stoppe op og fatte mistanke. Det er et gammelkendt trick blandt online scammere at lokke med vanvittigt gode tilbud på nettet for at få brugerne til at klikke sig igennem til enten en malware-inficeret falsk hjemmeside eller en virusinficeret fil. Så vær varsom overfor tilbud, der er lyder lidt for gode til at være sande.

Tilbud i Aarhus

Tangkroen-brunch-buffet-06-scaled
Nyd en lækker Kronch
Se tilbud
En aften på kroen
En aften på Kroen
Se tilbud
Okkels is
Lej din egen isbar hos Okkels
Se tilbud

I samme kategori

pexels-cliff-booth-4058411
pexels-skylar-kang-6430746
nisonco-pr-and-seo-yIRdUr6hIvQ-unsplash
malte-helmhold-Lo2ejRzJDic-unsplash

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Århus – fra århusianer til århusianer!

Mest læste

Smørrebrød - Morfars Smørrebrød og Takeaway
Fris-r-Aarhus
Aarhus-Festuge-1
Forret

Forsiden netop nu

Forret
Smørrebrød - Morfars Smørrebrød og Takeaway
Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Aarhus Street Food
Spa Aarhus, Pause Recovery Studio
movie-918655_1280-1
Gratis museer Aarhus
Bilforhandler Hyundai, Match Biler Aarhus

Mest læste

Det sker i Aarhus

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Gratis museer Aarhus
Badeanstalten Spanien
Earlybird

Mad og drikke

Forret
Earlybird
Aarhus
Elevaften hos Restaurant Malt

Kultur og musik

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Gratis museer Aarhus
Galleri Aarhus
momu5-1

Tilbud i Aarhus

Instagram Feed

Vores bedste guides

Vind 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden

Tilmeld dig TipAarhus’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden.