Syd for Aarhus finder du Moesgaard Museum. Her kan du gå på opdagelse i Danmarks oldtid og udforske kulturer og folkefærd rundt omkring i verden - helt op til vor tid. Er du til arkæologiske fund og antropologiske opdagelsesrejser, så tag på udflugt til Moesgaard Museum.

Med den skarpe hældning og græs på taget vokser Moesgaard Museum nærmest op ad jorden, og en gåtur på taget er en oplevelse i sig selv med den smukke udsigt til Moesgaard Skov og østkysten. Moesgaard Museum beskæftiger sig med arkæologiske udgravninger og etnografisk feltarbejde, og indendøre gemmer der sig et væld af udstillinger om menneskets levevilkår, traditioner og ritualer - fra 12.000 fkr. til i dag.

Træd ned i mosen og se Grauballemanden

Oldtidsudstillingerne er en del af Moesgaard Museums permanente udstillinger, hvor vi følger menneskets udvikling fra stenalderen helt op til middelalderen. Særligt bemærkelsesværdigt er bronzealderudstillingen, hvor gulvet synker en anelse, når du tager et skridt - som om du lige er trådt ned i en mose. I udstillingen kan du komme helt tæt på Grauballemanden - verdens bedst bevarede moselig.

Grauballemanden. Foto/Medieafdelingen - Moesgaard Museum

De dødes liv og Ghir-Ghir fodring

Er du interesseret i de nulevende menneskers ritualer og traditioner, kan du se den permanente etnografiske udstilling, 'De dødes liv'. Her kan du blandt andet blive klogere på højtider som De Dødes Dag i Mexico og Christmas Birrimmbirr hos aboriginere i Australien.

Du kan også se en miniudstilling om nomadefolket tjukterne i Sibirien, hvor Moesgaards etnograf tog på feltarbejde og stødte på ghir-ghir figurerne, som efter sigende skulle skabe forbindelse mellem de døde og de levende. Efter traditionen skal disse figurer fodres med fedt to gange årligt. I vinterferien kan publikum derfor være heldige at se ritualfodringen - opført i respekt for tjukternes kultur og sædvaner.

De Dødes Dag. Foto/Medieafdelingen - Moesgaard Museum

Moesgaard Museum udmærker sig for generelt for at formidle etnografien i øjenhøjde, såsom da man i den midlertidige udstilling, Forgængelighedens Museum, kunne opleve det buddhistiske munkeritual med at tegne sand-madalaer - og være så heldig at få velsignet sand med sig hjem. Hold dig opdateret på events og særudstillinger på hjemmesiden.

Ghir-Ghir figurer. Foto/Medieafdelingen - Moesgaard Museum

Vikingetræf og Vikingernes Aros

Sidst, men ikke mindst, bør du også besøge Moesgaard Museum, hvis du har interesse for Vikingetiden. Udover udstillingen i bygningen, kan du også hver sommer opleve vikingelivet helt tæt på til det årlige udendørs Vikingetræf*.

Kamp til Vikingetræf. Foto af Simon Christensen, Foto- og medieafdelingen - Moesgaard Museum

Moesgaard Museum har desuden en museumsafdeling inde i Aarhus C, kaldet Vikingemuseet. Museet er placeret lige der, hvor oprindelige udgravninger af det gamle Aarhus har fundet sted. Læs også vores museumsguide til Vikingemuseet.

*Grundet Coronavirus i 2020 er Vikingetræf udskudt til 2021