Mærk den uforlignelige fodboldstemning i AGF

I Aarhus banker hjerterne i takt for byens fodboldklub. Lige siden 1902, hvor fodboldklubben AGF blev stiftet, har tusindvis af fans fulgt klubben i tykt og tynd, og klubben har spredt glæde, sorg og et unikt og ukueligt sammenhold lige siden. Klubben har en af de mest larmende og tilstedeværende fanskarer i Danmark, der altid er repræsenteret til hjemme- og udebanekampe.

Hvis du er ny i byen kan du opleve en stemning som aldrig før, når AGF spiller. Selvom det som oftest giver en noget tættere atmosfære i bylivet, når AGF har tabt. Men det hører med til klubbens DNA, og det er netop dét, der gør, at klubbens fanskare hænger ved og altid har gjort det.

Læs med og få en guide til, hvordan du bedst oplever den ekstraordinære fodboldstemning i Aarhus. Men først kræver det et overblik over klubbens historie og de op- og nedture, der har skabt grundlaget for den ukuelighed og stædighed, der indrammer AGF og deres fans. Med et altid opmuntrende, optimistiske, og nogen gange opgivende “KOM SÅ DE HVIIE!” er du klar til at blive klædt på i AGF-drapering.

AGF er en traditionsklub med tung bagage

AGF er et af de mest vindende danske klubhold. Men vi skal et stykke tilbage i historien for at finde de største succesfulde nedslag. Det er nemlig lang tid siden guldet har fundet vej til klubben. AGF regerede blandt andet den danske liga i 1950’erne og 60’erne hvor legenderne fra datidens holdkort stadig svæver over læberne på AGF-fans i byen.

Holdet var dengang ledet af den tidligere ungarske landsholdslegende Geza Toldi. Han førte AGF til fire mesterskaber (heraf tre i træk 1955-57) og fem pokaltitler på taktisk overlegenhed og teknisk fodbold. I slutningen af 60’erne faldt niveauet markant, og AGF-fans måtte igen kigge langt efter en sportslig højkonjunktur. Med Henning Jensen, den tidligere Real Madrid-profil på holdet, kom AGF tilbage i kampen i starten af 80’erne. I 1984 var AGF tæt på endnu titlen, men blev overhalet på målstregen af Vejle.

Først i 1986 lykkedes det endelig at sikre endnu en guldmedalje i pokalskabet. Her var prominente navne som Flemming Povlsen, Jan Bartram, Lars Lundkvist og den legendariske John Stampe kulturbærere for det sidste guldvindende AGF-mandskab. Siden har fire pokaltitler spredt glæde i Aarhus i 1987, 1988, 1992 og 1996.

Klubben har siden gennemgået en blandet landhandel af op- og nedtur, som byens fans altid er klar på at debattere. Et par nedrykninger, en god portion trænerfyringer og et skæbnesvangert år, som enhver AGF-fans forsøger at fortrænge. Året hvor Brøndbys målmand, Mogens Krogh, stjal guldmedaljerne fra AGF. Keeperen headede 3-3-scoringen i mål i overtiden mod AGF, og et par runder senere kunne selvsamme Mogens Krogh løfte trofæet på Vestegnen. Det er fortsat et åbent og betændt sår for klubbens fans.

Læs også: Guide til Aarhus bedste sportsbarer

En tur op ad Stadion Alé – og så på stadion!

Nu er historien på plads, så nu begynder turen ind i de hellige haller – Ceres Park! Der er et par obligatoriske pitstop inden stadion indtages.

Først kræver det en optankning på et af de mange lokale værtshuse rundt omkring i byen. Her vil du altid, på en kampdag, støde ind i ‘hviie’-klædte fans, der med historiske trøjer, halstørklæder og optimisme i øjnene forbereder sig på det værste. Her følger en Ceres Top med sidevogn (helst Fernetbranca), også kendt som et Aarhus-sæt til skikken.

Dernæst går turen til Stadion Alé, hvor du sammen med en horde af andre AGF-fans begynder at slingrer mod stadion. Er man på vandvognen kan en kold cola og en brandvarm stadionpølse helt klart gøre dig top-tunet til at synge AGF på banen. Her skal du varme stemmebåndet op og gøre dig klar på at vugge med til Thomas Helmigs’ “Malaga”, Gnags’ “Lav Sol Over Aarhus” eller Bamse og Helmig’s AGF-sang.

Stemningen er altid uforlignelig i byen under og efter en kamp. Hvad enten der bliver diskuteret gårsdagens nederlag, den kæmpe afbrænder eller som regel dommerens inkompetence, så emmer byen altid af fodboldstemning. Klubben er bygget af generationer af fans fra medgang og modgang. Fra bedsteforældrene, der oplevede klubbens storhedstid og stolt fortalte det videre til deres børn, der fik lov at opleve nedturene, og til deres børn, der nu stolt iføre sig AGF-trøjen, når de skal i skole. Klubben er magisk og fansene endnu mere. Så klæd dig på i ‘hviie’ farver og tag en tur på stadion, det vil du aldrig fortryde.

Læs også: Her kan du spille padel tennis i Aarhus

Tilbud i Aarhus

Letz sushi
Sushi Sunday hos Letz Sushi
Se tilbud
To der spiser på Restaurant Malt
Lækker 7 retters menu på Restaurant Malt
Se tilbud
Pondus
Spis til (næsten) halv pris på 40 populære restauranter
Se tilbud

I samme kategori

Sankt Hans MIBpakhusene
Northside
Gedulgt bar
Earlybird

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Århus – fra århusianer til århusianer!

Mest læste

Fris-r-Aarhus
Sankt Hans MIBpakhusene
Aarhus-Festuge-1
Tangkroen

Forsiden netop nu

Tangkroen
Sankt Hans MIBpakhusene
Northside
Aarhus Street Food
Gedulgt bar
Earlybird
DGI Huset
Det sker i Aarhus i maj

Mest læste

Det sker i Aarhus

Sankt Hans MIBpakhusene
Northside
Gedulgt bar
Earlybird

Mad og drikke

Gedulgt bar
Earlybird
FEAST
Social Foodies

Kultur og musik

Det sker i maj
arhus-949699_1280-1
Historien om mig
Fed fredag & lørdag

Tilbud i Aarhus

Instagram Feed

Vores bedste guides

Vind 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden

Tilmeld dig TipAarhus’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden.