Aarhus er ligesom enhver anden ‘storby’ fyldt med lokale perler, anmelderroste spisesteder og gemte beværtninger, som aarhusianeren uden tvivl kender. Fællesnævneren for madscenen i den jyske hovedstad er, at prisen flugter med de tusindvis af studerende, der hver dag benytter sig af de mange delikate muligheder, Aarhus byder på.

Eller når en endt bytur på ægte Aarhus-manér afsluttes med et enormt pizza-slice på Ali Baba, eller en obligatorisk ‘rullekebab’ på Sharwarma King, der uden tvivl mænger sig blandt de bedste i landet. Men Aarhus er meget mere end saftige kødruller og dressing-dryppende slices. Vi guider dig gennem vores favoritter i centrum til lidt uden for Aarhus, hvor en af Danmarks bedste restauranter ligger.

Billigt, lokalt og hemmeligt – Mr. Mums

Vi starter i den sunde ende, hvor Mr. Mums de seneste år må anses som det førende salat- og sandwichsted. Hos Mr. Mums får du, som navnet indikerer, en mavepuster af friske råvarer og fremragende ingredienser. Du kan selv blande og mixe en salat eller sandwich, som du ønsker.

Derudover har Aarhus et par gemte perler, hvor du kan få alt fra orientalske krydderier, du aldrig har hørt om, saftige samosa og en salat, der sender dig i knæ. I kælderen i Klostergade ligger en af de få steder, der både langer falafler, bulgursalat og mega-oliven over disken, nemlig Klostergrønt. Det er dog den famøse haydari, basilikum eller tzaziki-topping, der får aarhusianerne til gang på gang at vælge de små salatsteder, hvor du kan gå på ingrediens-jagt efter de mest eksotiske varer.

Gastronomiske perler – Frederikshøj og Gastronome

Aarhus er naturligvis også i besiddelse af nogle af sværvægterne inden for toppen af dansk gastronomi. Frederikshøj er en michelinrestaurant, der har mænget sig blandt de bedste i Danmark i flere år i træk. Her får du en ekstraordinær oplevelse, der tager udgangspunkt mellem det klassiske og moderne køkken. Mellem det verdenskendte og det nordiske køkken, med kraftfulde retter af molekylær køkkenteknik i særklasse.

Et andet sted, lidt syd for Aarhus, fuldførte to kokke i 2005 deres drøm, da de åbnede et af landets mest anerkendte restauranter, nemlig Gastronome. Her får du en autentisk og jordnær oplevelse med nordisk mad og vine fra hele verden. I dag er restauranten flyttet ind til byen, men med et lille landbrug uden for Aarhus forsyner stedet sig selv med de mest friske råvarer og fantastiske retter.

De klassiske Aarhus spisesteder emmer af sjæl og smag

Mefisto er en af byens klassikere, der altid sætter gæsten i centrum. Med varme og sjæl sparkes smagsløgene og oplevelsen helt i top. Spørger du en Aarhusianer om, hvor man kan spise et godt og solidt måltid samtidig med, at du vil opleve aarhusiansk humor og et stykke af byens hjerte, så tag på Mefisto i det skønne latinerkvarter.

Spørger du i stedet en studerende om, hvor man får et godt måltid til billige penge samtidig med, at følelsen af at gå ud og spise forbliver intakt, så vil han eller hun med stor sandsynlighed sige Oli Nico. Her får du overraskende lækker mad til pengene. Hver aften har kokken sammensat en forret, hovedret eller dessert som du kan dykke ned i for under 100-kroner stykket. Ellers kan du vælge en af retterne fra den faste menu, hvor den klassiske Fish’n’Chips er en sand Aarhus-klassiker. Det er gourmetmad til SU-priser, what’s not to like?

Hvis du i stedet vil have fedtede fingre og pizza i ægte New Yorker-stil, så smut på Mackies, der i mange år har været blandt de mest klassiske Aarhus-spisesteder. Her er bestikket sparet, pizzaerne højtbelagt med ost og smag, og stedet emmer af Aarhus.

Find også inspiration i vores brunch guide, eller vores artikel om Aarhus streetfood.