KØN – Gender Museum Denmark

Er du nysgerrig på kønspolitiske spørgsmål og tør du udfordre dine egne holdninger til køn, seksualitet og identitet? Så er KØN – Gender Museum Denmark i Aarhus bestemt noget for dig. Kvindemuseet tager dig med på en rejse i både fortid og nutid, hvor alt fra tradtionelle kønsroller til moderne seksualitetsbegreber sættes under lup.

Historie på tværs af køn

KØN – Gender Museum Denmark i Aarhus er et politisk engageret museum, der beskæftiger sig med kønnenes kulturhistorie og samtid inden for emner som identitet, biologi, seksualitet, kønsroller og fordomme. Fra oprindeligt at være et museum, der satte fokus på den underbelyste historie knyttet til kvindens kønsrolle, inddrager museet i dag hele regnbuen af kønsbegreber og tager ansvar for at formidle på tværs af køn, seksualitet og etnicitet.

Kvindemuseet
Foto fra udstillingen Køn Redelighed / Gender Blender, KØN – Gender Museum Denmark hjemmeside

Museet læner sig ikke op af en fastlåst opfattelse af køn og seksualitet, men forholder sig nysgerrigt til emnerne og opfordrer til dialog. Museet er ikke kun relevant og aktuelt for kvinder, men for alle. KØN – Gender Museum Denmark kan besøges for 75 kr., så her har alle råd til en god museumsoplevelse.

Læs også: 10 lækre take away salater i Aarhus

Dit bidrag

KØN – Gender Museum Denmark opfordrer  gæster til at interagere med historien og sætte sit eget præg. I udstillingen ‘Køn redelighed – Gender blender’ har du chancen for selv at byde ind med genstande, og på ‘det digitale verdenskort’ kan publikum bidrage med egne fortællinger og holdninger. Udstillingen er permanent, men vil være under løbende forandring, da publikum netop er med til at forme dele af udstillingen.

Kvindemuseet
Hverdagsgenstande på udstillingen Køn redelighed / Gender Blender, Kvindemuseets hjemmeside

I anledning af 100-året for kvinders stemmeret opsatte museet i 2015 en photo booth, hvor publikum kunne tage et billede a la 1915 – til glæde og stor underholdning for museets deltagende og det øvrige publikum.

Kvindemuseet
Publikums fotobidrag i forbindelse med 100-året for kvinders stemmeret, Kvindemuseets pressefoto

Seksualundervisning gennem tiden

En anden af museets permanente udstillinger er Seksualundervisning gennem tiden. Her kan man udforske, hvordan seksualundervisning har udviklet sig gennem de sidste 200 år og udstillingen går i dialog med børn og unge om, hvad det vil sige at have grænser, hvilke rettigheder man har over egen krop og opfordre os til at reflektere over normer for køn, seksualitet og krop.

Kvindemuseet
Foto af genstande fra udstillingen Seksualundervisning gennem tiden, Kvindemuseets hjemmeside

Læs også: De bedste bagere i Aarhus

Olga – det rullende museum

KØN – Gender Museum Denmark sprænger rammer – også for deres egen fysiske placering. Som supplement til den faste adresse har de et mobilt pop-up museum. I en lille ladvogn, kaldet Olga, rykker museet ud i byrummet med udstillinger på ladet og aktiviteter for publikum. Her kan du eksempelvis prøve brætspillet, Køn Redelighed, der formidler kulturhistorien på en underholdende måde. Pop-up museet har blandt andet været tilstede på Northside Festival, Pride, Aarhus Festuge og Kulturmødet Mors. Pop-up museet rykker også ud i forbindelse med et forskningssamarbejde med Aarhus Universitet, som handler om at være muslimsk kvinde i Danmark – hvor muslimske kvinder vel at mærke selv har arbejdet med udstillingen.

Kvindemuseet
Foto af Kvindemuseets pop-up museum, Kvindemuseets facebookside

Museet har også en særegen genstand i samlingen, som ruller rundt i landet – nemlig en mobil udgave af Kussomaten – et lille rum med en stol, hvor kvinder kunne sætte sig nøgne og få taget et billede nedefra. Du kan læse mere om genstanden og formålet med den omrejsende genstand her.

Arrangementer

Kvindemuseet har mange spændende arrangementer på programmet henover året, såsom paneldebatter, foredrag, samtalesalon, Artist Talks, koncerter og kreative workshops for både børn og voksne. Få mere information om aktuelle begivenheder på KØN – Gender Museum Denmark hjemmeside.

Tilbud i Aarhus

Brødrenes Bøffen Burger
Få 15% studierabat hos Brødrenes Original
Se tilbud
Tivoli Friheden
Sæsonkort til Tivoli Friheden
Se tilbud
Skærmbillede 2023-09-22 kl. 13.12
Kaffe til 20 kr. hos Social Foodies
Se tilbud

I samme kategori

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Gratis museer Aarhus
Galleri Aarhus
momu5-1

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Århus – fra århusianer til århusianer!

Mest læste

Genbrugsbutikker i Aarhus
Forret
LePagnol
412-T2010.4-1

Forsiden netop nu

Genbrugsbutikker i Aarhus
Forret
Smørrebrød - Morfars Smørrebrød og Takeaway
Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Aarhus Street Food
Spa Aarhus, Pause Recovery Studio
movie-918655_1280-1
Gratis museer Aarhus

Mest læste

Det sker i Aarhus

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Gratis museer Aarhus
Badeanstalten Spanien
Earlybird

Mad og drikke

Forret
Earlybird
Aarhus
Elevaften hos Restaurant Malt

Kultur og musik

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Gratis museer Aarhus
Galleri Aarhus
momu5-1

Tilbud i Aarhus

Instagram Feed

Vores bedste guides

Vind 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden

Tilmeld dig TipAarhus’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden.