Annonce

En stomi er ikke en sygdom, men konsekvensen af en livsnødvendig kirurgisk behandling, som betyder, at tyktarmen eller tyndtarmen føres ud gennem bugvæggen på maveregionen, hvor igennem man tømmer sin afføring ud i en pose. Alligevel er det for mange stadigvæk et tabubelagt emne at have en stomi.

Hvor mange har stomi i Danmark? Svaret er omkring 14.500 mennesker, hvoraf hovedparten har kolostomi, færre har ileostomi og et mindre antal har urostomi. Det gælder lige så mange mænd som kvinder. Crohns sygdom eller Colitis ulcerosa er typisk årsag til anlæggelse af en stomi hos unge, mens kræft ofte er årsagen hos ældre voksne. Uanset om din stomi er midlertidig eller permanent, skal du vænne dig til den. Og det kan tage tid. Rigtig mange oplever derfor, at det er svært at acceptere stomien og føler skam, fordi det stadig er et emne omgærdet af tabu. Men noget tyder på, at dette så småt er ved at ændre sig.

De unge bryder tabuet og taler om deres stomi

Selvom op imod 400 unge om året får anlagt stomi i Danmark, så forbindes det oftest med alderdom og ældre, hvilket gør det svært for unge at identificere sig med livet med stomi. Men det forsøger flere unge stomister at lave om på. De vil være forbilleder for andre unge og være med til at fjerne frygten for fremtiden. Derfor træder flere og flere med stomi frem på egne blogs eller deres Facebookside, hvor de viser, hvordan de ser ud med en stomipose på maven – nogle selv lige efter en stomioperation.

De unge bryder tabuet og taler om deres hverdag med stomi. De deler deres historier og erfaringer med andre, og budskabet er stort set altid, at man ikke skal lade sig begrænse af sin stomi – for med de rette hjælpemidler kan man leve livet præcis som før. Det er også grunden til, at de unge stiller større krav til deres behandling og hjælpemidler, som både skal være bekvemmelige, funktionelle og diskrete.

Hvis du leder efter et produkt til netop dine behov, bør du se nærmere på det brede produktsortiment hos Coloplast, som i mere end 60 år har udviklet innoverende stomiprodukter i tæt samarbejde med brugere og sundhedspersonale. Du kan derfor være helt tryg, når du vælger stomiprodukter fra Coloplast.

Få gode råd til din hverdag med stomi hos Coloplast Care

Coloplast Care er et ekstra støttetilbud, hvor du kan få gode råd, relevante informationer og inspiration til din hverdag med stomi. Du kan tilmelde dig månedlige e-mails eller løbende følge med i opdateringer på Coloplasts hjemmeside, når det passer dig. De erfarne sygeplejersker hos Coloplast har tavshedspligt og kan give støtte og vejledning over telefonen, når du har brug for tryghed, hvor som helst, når som helst.

Tilmeld dig Coloplast Care, og få adgang til:

  • rådgivning og hjælp til gode rutiner
  • erfarne sygeplejersker, som du kan ringe til
  • artikler med nyheder, gode råd og inspiration
  • inspirerende artikler og videoer
  • stomitjek