Frederiksbjerg – din guide til Aarhus’ hyggeligste bydel

En lille by i byen, hvor hygge, samvær og små, delikate smagsoplevelser er i førersædet – det er i hvert fald, hvad jeg forbinder med Frederiksbjerg. På Frederiksbjerg hilser man på hinanden, mødes til en nabokaffe hos Nabo Kiosk ved Ingerslev Boulevard og sludrer med den lokale grønthandler på grønttorvet hver lørdag formiddag. Og trods landsbystemningen i Frederiksbjerg, skal man ikke gå mange hundrede meter ned af Bruunsgade før man rammer centrum af Aarhus.

I denne artikel guider vi til bydelen Frederiksbjerg, som vi mener ligger virkelig godt i svinget til at være en af Aarhus’ absolut hyggelige områder – med sine helt egne gamle værtshuse, spændende restauranter og finurlige specialbutikker.

 

Ingerslev Marked

Frederiksbjerg aktiviteter
Foto: Torvet på Ingerslevs Facebookside

Guidens første anbefaling lander på Ingerslev Marked. Hver onsdag og lørdag triller de lokale landmænd, blomsterhandlere, fiskehandlere og ostehandlere ind på pladsen ved Ingerslev Boulevard, og forvandler hele området til et sydlandsk madmarked, hvor alle sanser stimuleres.

På markedet finder du cirka 60 boder, som alle byder på friske råvarer, og små hjemmelavede madoplevelser. Du kan også købe årstidens smukkeste blomster, eller blot gå en tur gennem markedet og nyde den altid gode stemning og de smilende markedsgængere. Ingerslev Marked er samtidig zero-waste-heaven (tag selv indkøbs- og grøntsagsnet med), og går du op i økologi, kan du finde rigtig mange økologiske stande, som sælger friske økologiske grøntsager og madvarer.

Når jeg besøger Ingerslev Marked, tager jeg mig tid til at kigge ved alle boderne, og jeg har bestemt ikke travlt, når jeg skal snuse til og smage på ugens indkøb. Priserne er tilmed ikke til at klage over, og i mange tilfælde matcher de priserne i supermarkederne.

Cirka hver anden søndag i sommerhalvåret forvandles pladsen til et bagagerumsmarked. Her er der rig mulighed for at gøre sig et kup. Her finder du alt fra genbrugsklæder til vintage keramik og antikke møbler til boligen. Du kan se de nøjagtige datoer for bagagerumsmarkedet her.

Åbningstider Ingerslev marked: lørdag og onsdag fra 8:00-14:00
Åbningstider bagagerumsmarked: hver søndag i månederne april til september fra 9.30-16.00

Gå op opdagelse i de mange specialbutikker

Specialbutikker Frederiksbjerg
Foto: Høghs Facebookside

Glaspusterier, små keramikværksteder og hyggelige garnbutikker. Frederiksbjerg emmer af små, finurlige specialbutikker, og jeg elsker at gå på opdagelse i de små universer, hvor de åbne værksteder giver et indblik i håndarbejdet. Butikkerne er perfekte til selvforkælelse, eller til at købe unikke gaver til dine nærmeste.

Hvor er butikkerne placeret? Lidt rundt omkring – men går du på opdagelse i Frederiksbjergs mange afkroge skal de nok dukke op. Mine favoritbutikker er Formuleret Keramik og Marianne Røgild.

Frederiksbjerg har også flere fine tøjbutikker. Du finder blandt andet Høgh Aarhus i M. P. Bruunsgade, hvor du kan købe flot og eksklusivt tøj til kvinder.

 

Cafeer, restauranter og spisesteder

Foto: Restaurant Hærværks Facebookside

Frederiksbjerg er også kendt som Aarhus’ autentiske spisekammer, og det er bestemt ikke uden grund. Søger du mod Jægergårdsgade, finder du nemlig alt fra klassisk bistromad til sushi ad libitum, og der er derfor rig mulighed for en food crawl, hvor I kan smage på lidt af hvert. Herunder giver jeg et udpluk af nogle af mine yndlings cafeer, restauranter og spisesteder, men der er samtidig mange flere, som bare venter på at blive opdaget. Er du på udkig efter god mad i Aarhus, kan du læse vores Michelin-guide og vil du nyde maden fra hjemmeadressen kommer vi med en masse gode bud i vores take-away guide.

Nabo Kiosk

Samlingsstedet for Frederiksbjergs mange beboere er Nabo Kiosk. Her kan man købe delikate kioskvarer fra 70’erne og 00’erne, og samtidig spise en toast eller drikke en kop kaffe, mens der sludres med naboerne. Mange bruger også Nabo Kiosk som en hyggelig studiecafé. Med andre ord – konceptet er simpelt, men er du ny på Frederiksbjerg er det her, du skal tage hen for at lære dine naboer at kende.

Adresse: Ingerslevs Pl. 1a, 8000 Aarhus

Pizza Propria

De kalder sig selv for Aarhus’ bedste pizza – men om de lever op til navnet er helt op til dig at vurdere. Pizza Propria ligger i Jægergårdsgade, og er du til klassisk italiensk pizza, er de bestemt et besøg værd.

Adresse: Jægergårdsgade 7, 8000 Aarhus

Forlæns & Baglæns

De perfekte omgivelser for en hyggelige venne-aften, eller måske en date? På Forlæns & Baglæns serveres klassisk tapas og spansk gourmetmad – og maden skal selvfølgelig suppleres med god vin.

Adresse: Jægergårdsgade 23, 8000 Aarhus

Klassisk 65, Bistro & vinbar

Luksuriøs bistromad – sådan vil jeg beskrive 65 bistroen, som også er at finde i Jægergårdsgade. Køkkenet er inspireret af det franske landkøkken – bordene tætte og køkkenet det samme. Priserne afspejler den gode smag – men bistroen er helt klart et besøg værd.

Adresse: Jægergårdsgade 65, 8000 Aarhus

Restaurant Hærværk

Restaurant Hærværk byder på fantastisk lokal og bæredygtig mad, og så er de endda nævnt under ‘Gour Mad’ i Michelin guiden. Råvarerne er lokale og altid sæsonbetonet. Køkkenet hos Hærværk modtager således hver uge besked om, hvilke råvarer, der er klar til at blive høstet, og ud fra dette bruger de deres fantastiske håndværk til at sammensætte en overdådig menu.

Adresse: Frederiks Allé 105, 8000 Aarhus

 

Hippe barer og gamle værtshuse

Barer Frederiksbjerg
Foto: Mikkeller Aarhus’ Facebookside

Er du til gode cocktails eller et Aarhussæt med en Ceres Tops og en arnbitter, finder du det på Frederiksbjerg.

St. Pauls Apothek

På Jægergårdsgade ligger St. Pauls Apothek, og her kan du både få god mad og smagfulde cocktails. Omgivelserne er smukke i de gamle apoteker bygninger, men som de selv skriver, er de ikke apotekere. De forsøger sig med dansk-inspireret mad og spændende spiritus, der kan lindre og kurere selv de mest sejlivede sygdomme.

Adresse: Jægergårdsgade 76, 8000 Aarhus

Peter Gift

I Bruunsgade, lige overfor Bruuns Galleri, finder du Peter Gift – et gammelt, men absolut hyggeligt værtshus, der er over 100 år gammelt. Her serveres der et hav af specialøl, men er du på udkig efter en iskold Ceres Tops, er det bestemt også en mulighed. Er det godt vejr, så sæt dig ud i den hyggelige gårdhave med en kold øl.

Adresse: M. P. Bruuns Gade 28, C, 8000 Aarhus

Mikkeller

Vi skal tilbage i Jægergaardsgade, for her ligger Mikkeller Bar, hvor der serveres hjemmelavede øl i massevis. Hos Mikkeller kan du finde kvalitetsøl i alle afskygninger, og du kan derfor gå på opdagelse i mange forskellige smagsoplevelser.

Adresse: Jægergårdsgade 61, 8000 Aarhus

Dyrk sport på Frederiksbjerg

Sport Frederiksbjerg
Foto: Frederiksbjerg Idrætscenters Facebook

På Frederiksbjerg kan man selvfølgelig også lave andet end at dase på caféerne og spise god mad på restauranterne. Der er rig mulighed for at få pulsen op, og cirka 500 meter fra bydelen finder du desuden Marselisborgskoven og strandpromenaden. Det perfekte sted for en løbetur.

Fodbold på taget af Frederiksbjerg skole

På taget af Frederiksbjerg skole, finder du et par indhegnede fodboldbaner og basketballbaner. I dagtimerne er det kun skolebørnene, der må benytte banerne, men om aftenen er de til fri afbenyttelse. Tag bolden under armen, og vennerne i hånden og nyd boldspil på toppen af Frederiksbjerg. Fra banerne er der udsigt til torvet på Ingerslev Boulevard, og der er derfor altid fyldt med glade forbipasserende tilskuere der nyder deres to-go-kaffe.

Adresse: Ingerslevs Blvd. 2, 8000 Aarhus

Frederiksbjerg Idrætscenter

I Frederiksbjerg Idrætscenter lige ved Ingerslev Boulevard finder du Aarhus svømmestadion. Svømmestadionet er altid fyldt med glade svømmere, der nyder bevægelse i vand. Svømmestadionet består af ét stort bassin med 50 meter baner. Det særlige ved Frederiksbjerg Idrætscenter er dog deres udendørs bassin, som giver ægte charterferie-vibes. Udendørsbassinet er åbent i sommermånederne, og her finder du også sjove vipper. Faciliteterne er desuden rigtig gode, og der er sauna i omklædningsrummet.

Adresse:  F. Vestergaards Gade 5, 8000 Aarhus

Tilbud i Aarhus

Flødebollekursus
Flødebollekursus hos Social Foodies
Se tilbud
Vinsmagning
Kom til Winemakers Dinner med Francesca fra G.D. Vajra
Se tilbud
Elle Bella Aarhus
Chefs Menu hos Elle Belle
Se tilbud

I samme kategori

Forret
Smørrebrød - Morfars Smørrebrød og Takeaway
Aarhus Street Food
Spa Aarhus, Pause Recovery Studio

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Århus – fra århusianer til århusianer!

Mest læste

Smørrebrød - Morfars Smørrebrød og Takeaway
Fris-r-Aarhus
Forret
Aarhus-Festuge-1

Forsiden netop nu

Forret
Smørrebrød - Morfars Smørrebrød og Takeaway
Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Aarhus Street Food
Spa Aarhus, Pause Recovery Studio
movie-918655_1280-1
Gratis museer Aarhus
Bilforhandler Hyundai, Match Biler Aarhus

Mest læste

Det sker i Aarhus

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Gratis museer Aarhus
Badeanstalten Spanien
Earlybird

Mad og drikke

Forret
Earlybird
Aarhus
Elevaften hos Restaurant Malt

Kultur og musik

Bruuns Galleri 20 års fødselsdag
Gratis museer Aarhus
Galleri Aarhus
momu5-1

Tilbud i Aarhus

Instagram Feed

Vores bedste guides

Vind 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden

Tilmeld dig TipAarhus’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden.