En torsdag aften lagde vi vejen forbi restauranten Langhoff & Juul i Guldsmedgade i Aarhus C.

Mange kender restauranten for deres brunch- og frokostmenu, men aftenmenuen er mindst lige så interessant at smage på – især efter at de for nyligt har lanceret deres koncept Social Dining som en del af aftenmenuen.

Social dining handler om at dele spiseoplevelsen med andre gennem forskellige delevenlige retter, og dette koncept ligger godt i tråd med Langhoff & Juuls værdier omkring dét at nyde et måltid mad. Holdningen er nemlig, at en god madoplevelse i høj grad handler om dét nærvær, der opstår mellem mennesker, når måltidet nydes.

Med denne viden i baghovedet var vi spændte på, hvordan det ville være at opleve Social Dining ”i virkeligheden”.

Lokal tilgang til menuen

Da vi trådte ind i restauranten, blev vi taget godt imod af vores tjenere, der viste os hen til vores bord. Menukortets Social Dining byder på både en 3-retters menu (9 delevenlige serveringer) til 350 kr. pr. person (i skrivende stund) eller en 4-retters menu (12 serveringer) til 400 kr. pr. person (i skrivende stund). Vi valgte hurtigt at springe ombord i den 4-retters menu, plus vinmenu til 325 kr. pr. person.

Før forretten fik vi serveret et fyldig surdejsbrød fra det økologiske og bæredygtige surdejsbageri Berta på Frederiks Allé i Aarhus C. Hos Langhoff & Juul vægtes bæredygtighed, økologi, kvalitet og lokale råvarer højt, og derfor udvælges leverandørerne med omhu.

Forret: Torsk – Svampebouillon – Spinat

Den første delevenlige ret var en stykke torsk med spinat, der nærmest smeltede på tungen. Hertil blev der serveret en svampebouillon i en kande, som vi hver især kunne hælde ovenpå vores torsk.

Det var rigtig fint, at man selv kunne dosere bouillonen, afhængig af hvem der ville have lidt mere. Der blev også serveret chips på Karl Johan-svampe – et spændende indspark, som vi ikke har prøvet før, men som smagte rigtig godt til retten.

Mellemret: Croquette – Agurk – Parmesan

Denne lækre mellemret bestod af en lun og velstegt croquette af kartoffel med dertilhørende risvinsmarineret agurk med padano. Hertil blev serveret en dyppelse lavet på padano med revet glaskål på toppen. En virkelig lækker og smagfuld ret, der komplementerede hinanden så fint med den lune croquette sammen med den kolde agurk og den fintrevet padano.

Hovedret: Langtidsbraiseret okse – BlanquetteSauce – Kartofter en papilotte

Hovedretten var utrolig lækker. Det møre oksespidsbryst serveret med en luftig Blanquettesauce med peberrodsjuice smeltede på tungen. Hertil fik vi en græskarsymfoni bestående af lun græskar med græskarkerner og græskarpuré med chilikrydderi fra Baskerlandet. Selv hvis du tror, du ikke kan li’ græskar, så kan du, efter du har smagt denne hovedret.

Dessert: Bær – Hvid chokolade – Sorbet af årstidens bær

Desserten var selvfølgelig også i en delevenlig udgave. En brombærsorbet serveret i en lille fin gryde, hvor vi så hver især kunne tage nogle skefulde hver, afhængig af hvor meget, vi havde plads til – og så måske lige en tand mere.

Denne ret var virkelig interessant og overraskende. Den anden spændende tallerken imellem os bestod nemlig af en luftig creme lavet på majs med karamelliseret hvid chokolade og dertil en masse søde bær. På toppen en sprød chokoladetuiles.

Vi fik serveret to slags hvidvin, et glas rødvin og til dessert en spændende Muscat de Rivesaltes, der var fyldig og blød. Virkelig nogle lækre vine, der sang så smukt sammen med retterne. Vores tjener var meget vinkyndig og indviede os entusiastisk i vinenes oprindelse og særlige smagsnuancer.

Hyggelig atmosfære hos Langhoff & Juul

Noget, der pludselig slog os, var, hvordan der var tænkt over detaljerne i måden, maden blev serveret på. Maden blev nemlig serveret på vidt forskellige tallerkenstel, og vi havde hele tiden hver vores tallerkenstel – tallerkener med blomster på som du ville genkende fra din mormors vitrineskab eller Royal Copenhagen-tallerkener. Det bidrog til en hyggelig og meget hjemlig stemning, at maden blev serveret på dén mormor-tallerken, der lige ”stod først for i vitrineskabet”, og at det hele ikke var så stringent.

Vi må indrømme, at konceptet Social Dining voksede på os i løbet af aftenen. At man får serveret maden på fade eller tallerkener imellem sig på bordet gør, at man automatisk taler mere sammen omkring dén mad, man skal til at dele.

Man taler om dufte, kødets mørhed, hvilke retter man hver især foretrækker, hvem der vil have noget mere, og hvem der er ved at være mæt – eller bare vil gemme lidt plads til den næste ret. Man sidder ikke kun og koncentrerer sig om sin egen tallerken, men italesætter den fælles madoplevelse bedre.

Vi havde virkelig en god aftens hos Langhoff & Juul, og det var ikke kun maden, vi var imponerede over, men også dén varme og gæstfrihed, vi mødte fra vores tjenere. Det er ikke sidste gang, vi nyder en aften i selskab med Langhoff & Juul til Social Dining.