Har du planer om at fejre sankthans i Aarhus? I år falder sankthansaften tirsdag den 23. juni - men det er langt fra alt der er, som det plejer. De fleste sankthansbegivenheder er aflyst grundet Corona, og derfor må den klassiske sankthansaften nok gemmes til næste år. Men selvom alle de store sankthansbegivenheder er aflyste, er det ikke umuligt, at få et lille glimt af Sankt Hans. Læs med her, hvor vi hylder sankthans og giver dig en række alternativer til årets lidt specielle udgave.

Hvorfor fejrer vi sankthansaften?

Sankthansaften fejres af to årsage - og hold tungen lige i munden, for det er lidt kompliceret. Først og fremmest fejrer vi, Johannes døberen, hvoraf navnet sankthans også kommer. Johannes Døberen var jesus fætter, og ham der døbte Jesus. Når det er sankthans fejrer vi Johannes Døberens fødselsdag, som også falder præcis et halvt solår før Jesus’ fødselsdag.

Derudover fejrer vi selvfølgelig, at det er årets længste dag og korteste nat. Før i tiden troede man, at sankthansaften derfor havde en speciel kraft, som kunne gøre lægeurter mere kraftfulde end normalt. Det samme galt de hellige kilder, hvor alle de syge valfartede til på sankthansaften, for at drikke af den helbredende kildes vand

Online Sankthans med Valhalla Spejderne

Ligesom mange andre begivenheder, er sankthans også rykket inden for - i hvert fald med Valhalla Spejderne i Aarhus, som i år afholder en online sankthans. den 23. juni kl 19:00 tændes sankthansbålet online og på deres facebookside, og kl. 19.30 synges der den klassiske fællessang. Du kan læse mere om begivenheden her.

Bål i haven

Der er ikke mulighed for at samles til de store sankthansfester, som du måske er vant til. Men det behøver ikke holde jer fra traditionen. I behøver ikke, at brænde heksen af, men ved at bage et snobrød med børnene, eller samle sig om bålet i haven for en hyggelig stund med familien, holder alligevel liv i den velkendte tradition.

Gåtur i de grønne områder

Har du hverken have eller bålplads, er der ikke så meget at stille op imod årets alternative sankthans. Dog kan man forestille sig, at der alligevel bliver tændt nogle sankthansbål rundt i byen, og derfor kan du tage familien under armen, og gå en tur gennem byen. I kan for eksempel besøge Riiskov, eller gå en tur på Aarhus Ø. Måske i vil få et glimt af sankthansbålet - om ikke andet, vil I fyldes af dansk sommer - og i sandheden er det måske også nok.

Husk at tagge os på Instagram med hashtag #tipaarhus, hvis du fejrer sankthansaften på en hyggelig måde - vi vil meget gerne se dit billede!