Har du nogensinde besøgt et containermuseum? Hvis ikke, så bør du tage en tur ud på Aarhus Søfarts Museum ved Aarhus Havn. Der er gratis adgang og masser af udstillingscontainere at gå på opdagelse i.

Læs også: Det skal du opleve på Moesgaard Museum i Aarhus.

Museet på Aarhus havn

Aarhus Søfarts Museum er et maritimhistorisk museum på Aarhus Ø, som består af i alt 14 containere med alt fra navigationsudstyr og proviantering til håndlavede skibsmodeller og malerier med søfartsmotiver. Museet har åbent hver tirsdag og har lige nu til huse på Hveensgade overfor Pakhus 77. Midt i byggeprojekterne på havnen har museet gentagne gange været nødsaget til at flytte lokaler, og der ligger visioner om en dag at flytte ind i og omkring Lodstårnet. Men indtil videre er de altså landet på Hveensgade. Alle udstillingerne har fællestemaet "Med snesejler fra Aarhus Havn til Bangkok - og retur", hvor museet tager afsæt i Aarhus, men har udsyn til resten af verden.

Aarhus Søfarts Museum. Foto af Mette Vincentz

Den personlige fortælling

Museets venneforening er Aarhus Søhistoriske Selskab og det drives af frivillige medlemmer, som har haft tilknytning til søfart og havnemiljøet - eksempelvis som skibsbygger, lods, havnebetjent, fisker eller shippingmand. Det er dermed et museum lavet af søens folk. De frivillige viser hjertens gerne de besøgende rundt og fortæller om udstillingerne, og falder du først i snak med en af ildsjælene, kan du være sikker på at få en personlig fortælling med på vejen.

Entréen på Aarhus Søfarts Museum. Foto af Mette Vincentz

Udstillingscontainere

Museet har en samling på godt 30.000 genstande og arkivalier, så der er masser af ting at fordybe sig i. Mangler du læsestof, har museet også en container fyldt med litteratur om alt fra sø-uhyrer til bådbyggeri, som man efter aftale er velkommen til at låne fra.

Det unikke ved Aarhus Søfarts Museum er, at de ikke har udstillingslokaler, men derimod havnecontainere. De fleste containere er indrettet som små miljøer - her træder du eksempelvis ind i hovmesterens kontor eller skibshandlen, Sophus E. Johnsen & Co i Aarhus.

Aarhus Søfarts Museum er indrettet som små miljøer i de smalle containere. Foto af Mette Vincentz

En containers naturlige funktion er som bekendt at blive fragtet, og i den ånd har Aarhus Søfarts Museum da også indrettet en af containerudstillingerne, så det faktisk er muligt at flytte den rundt til forskellige events, heriblandt til Tall Ship Races i Aarhus.

Den flytbare udstilling på Aarhus Søfarts Museum. Foto af Mette Vincentz

Unikke historier

Langt hovedparten af de genstande, man finder på museet, er indleveret af forhenværende sejlere og havnearbejdere eller efterkommere heraf. Derfor har alle genstande en personlig historie. I udstillingen "Mosquito Bar", der både fungerer som personalerum og udstilling, hænger der eksempelvis mere end 200 skibsbilleder fra Restaurant Broen i Korsør - hvor traditionen var, at hver sømand afleverede et foto af sit skib, ofte med en fortælling på bagsiden af fotoet.

Af andre personlige genstande finder man den imponerende udstilling af hjemmelavede skibsmodeller. Her kan man desuden læse en række fortællinger om det skib, modellen er bygget efter - eksempelvis om Skoleskibets tragiske skæbne. I "Kahytten" - en udstilling af mødelokalet fra firmaet Franck & Tobiesen A/S kan man endda sætte sig i en kontorstol, hvor selveste A.P. Møller har siddet. Med andre ord, er der altså en række unikke historier knyttet til langt de fleste genstande.

En af de mange flotte skibsmodeller på Aarhus Søfarts Museum. Foto af Mette Vincentz

Aarhus Søfarts Museum udvikler løbende udstillingerne, og har også flere nye udstillinger på vej - så forude venter derfor endnu flere spændende miljøer.

Bugserbåden Jakob

Endeligt skal det også nævnes, at museet har et tæt forhold til Fonden Jakob. Fonden råder over den historiske bugserbåd, Jakob, som sejler med passagerer, blandt andet under den årlige Festuge i Aarhus.

Bugserbåden Jakob ved Aarhus Havn. Foto af Mette Vincentz

Praktisk info:

Åbningstider: Tisdage kl. 13-16

Pris: Gratis

Adresse: Hveensgade, 8000 Aarhus C