Hurra, foråret er kommet tilbage. Bare ben i gadebilledet og lange, lyse aftener. Det kalder på is! Hvis du ikke allerede har fået årets første is, og du stadig overvejer, hvor du skal prøve byens muligheder, har jeg her samlet en lille isguide.

Aarhus bedste is
Roberto i gang med at lave is i Dolce Vita

Klassisk is hos Dolce Vita på Trøjborg

Roberto Damo åbnede isbaren Dolce Vita i 2002 på Tordenskjoldsgade i Aarhus. Målet var at skabe en isbar, som dem man finder i Venedig, hvor Roberto er født og opvokset. Han er uddannet gelataio (ismager) og al hans inspiration og viden fra den italienske isverden bruger han her i Dolce Vita. Alle ingredienserne er selvfølgelig fra Italien.

I dag finder du Dolce Vita 3 steder i Aarhus, nemlig på Trøjborg i Aarhus C (Tordenskjoldsgade), ved Veri Center i Risskov (Frijsenborgvej) og på Kridthøj Torv i Højbjerg (Oluf Rudes Vej).

Hvis Roberto oplever, at der er efterspørgel på en is, så prøver han sig frem med nye varianter for at se, om han kan imødekomme ønskerne. Fx er hyldeblomst blevet en fast del af sortimentet, selvom det ikke er noget, man tilbyder i Italien. Roberto har også prøvet med grøntsagsis, men dét var ikke en succes.

Prisen starter fra: 1 kugle for 25 kr.
Åbningsperiode: Hele året.
Varianter: 36 som løbende varierer.
Mest populær variant blandt kunderne: Hvid chokolademousse is.
Ejerens favorit: Lakrids is og rabarber is.
Hvor mange liter is sælges om ugen: Op til 7.000 liter is.

Aarhus bedste is
Fristelser fra Mammis Gelato

Mammis Gelato

Mammis Gelato er en familiedrevet isbar, som ligger i hjertet af Aarhus. Den åbnede i 2017. I 2020 kom butik nummer 2 til. Butikkerne ligger på Rosensgade og Jægergårdsgade.

Mor og datter har sammen opstartet Mammis Gelato efter en uddannelse i Italien på Gelato University. Her fik de lært at lave is og fik øjnene op for det ældgamle håndværk.

Da de startede den første butik op, kom deres underviser fra Italien til Danmark og hjalp dem i opstarten.

De prøver hele tiden at udvikle deres forretning. Derfor tilbyder de islagkager- og desserter, og som noget nyt tilbyder de is-tapas, hvor man kan få lækre små is-lækkerier med hjem. De tager selvfølgelig imod bestillinger til dit næste arrangement.

Råvarerne er af høj kvalitet, og de fleste råvarer er fra Italien. Alt produceres fra bunden.

Prisen starter fra: 1 kugle for 29 kr.
Åbningsperiode: Hele året undtaget januar.
Varianter: 14 som løbende varierer. Derudover 5 slags is-tapas.
Mest populær variant blandt kunderne: Saltkaramel is.
Ejerens favorit: Cookie is og pistacie is.
Hvor mange liter is sælges om ugen: Op til 4.000 liter is (samlet for 2 butikker).

Aarhus bedste is
Frisklavet is hos Paradis

Paradis

Butikken i Nørregade er Paradiskædens første butik, som åbnede i 2000. I dag har kæden 50 butikker i Danmark. Senere i 2009 kom butikken i M. P. Bruunsgade til.

Det er Lars, der har de 2 butikker i Aarhus, og han er snart klar til at åbne en ny i Storcenter Nord, når Corona-situationen tillader det.

Lars har været i Paradis siden 2009, hvor han købte de 2 i butikker i Odense.

I 2015 købte han de 2 butikker i Aarhus og har siden solgt butikkerne  i Odense fra for udelukkende at koncentrere sig om Aarhus.

Hos Paradis Is går man op i gode råvarer. De rører derfor isen på økologisk mælk, fløde, havre-drik og rørsukker. Frugten bliver nøje udvalgt fra lokale  og leveret direkte til døren hver morgen.

Prisen starter fra: 1 kugle for 27 kr.
Åbningsperiode: 1. marts – 1. oktober. Dog åbner de snart en ny butik i Storcenter Nord, der har åbent året rundt.
Varianter: 16-24 afhængig af vind og vejr (hvis solen skinner er udvalget større). 10 varianter er faste og 6-14 varianter varierer.
Mest populær variant blandt kunderne: Jordbær is og chokolade is.
Ejerens favorit: Chokolade is.
Hvor mange liter is sælges om ugen: Op til 6.000 liter is (samlet på 2 butikker).

Aarhus bedste is
Ishuset på Marselisborg Havn

Ishuset på Marselisborg Havn

Susanne åbnede i 2005 Ishuset på Marselisborg Havn - og sidste år kom hendes mand Jørgen også med. Susanne var tidligere advokatsekretær og ville prøve noget nyt. Hendes forældre havde tidligere solgt is, og hun havde en drøm om at blive ”is-mutter”. De bruger så vidt muligt lokale råvarer og laver henover sæsonen mange forskellige slags is. Samtidig bestræber de sig på at bruge årstidernes frugter og bær.

Susanne tager hvert år på ismesse i Italien for at finde ny inspiration, som kunderne i ishuset kan få glæde af.

Prisen starter fra: 1 kugle for 28 kr.
Åbningsperiode: 27. marts – 1. oktober.
Varianter: 26-28 som løbende varierer.
Mest populær variant blandt kunderne: Jordbær is og Saltkaramel is
Ejerens favorit: Vanilje is