Aarhus Guide: Byens bedste bæredygtige steder

Leder du efter butikker, forretninger og steder i Aarhus, som fokuserer på bæredygtighed? Aarhus har flere gode bæredygtige steder, hvor du kan handle, eller spise dig mæt med god samvittighed. Læs med her, hvor vi giver dig en guide til netop det.

Læs også: Det sker i Aarhus i 2023

Bæredygtige dagligvarebutikker i Aarhus

Kender du også følelsen af frustration, når du står i dit lokale supermarked og endnu engang smider en pose ris, sukker, bønner – eller noget helt fjerde – i indkøbskurven? Det er nemlig pakket ind i plastik, som alligevel ender i skraldespanden.

Den frustration har en række dagligvarebutikker i Aarhus valgt at gøre op med. Og de fortjener da at blive nævnt, så du fremover ved hvor du skal gå hen for at handle mere bæredygtigt!

RAA Aarhus

Emballagefri købmand, RAA, i Aarhus
Foto: RAA Aarhus

RAA Aarhus er en lokal, emballagefri og økologisk købmand. Det vil sige, at du handler i løsvægt, enten i dine egne medbragte beholdere, eller i nogle af de beholdere som er tilgængelige i butikken.

Butikken bliver drevet af Anne og Anna, som samtidig studerer biologi. Det betyder, at de har en stor viden om bæredygtighed, som kan mærkes i butikken.

RAA Aarhus har nemlig skabt muligheden for at handle bæredygtigt, uden at du behøver at vende og dreje hvert produkt i supermarkedet, i forsøget på at gennemskue, hvilket der er bedst for klimaet, miljøet og biodiversiteten. Når du handler i RAA, har de allerede taget valget for dig.

Du kan læse mere om RAA Aarhus her.

Hvor: Badstuegade 17, st. th.

Wefood

Varer i WeFood Aarhus
Foto: Folkekirkens Nødhjælp

Wefood er drevet af Folkekirkens Nødhjælp og er på mange måder en dagligvareforretning, som du kender dem.

Forskellen er, at du hos Wefood kun kan købe overskudsmad. Dagligvareforretningers madspild har længe været et debatteret emne, da der hvert år bliver smidt alt for meget mad ud i containerne, som intet fejler.

Det vil Wefood lave om på. Derfor kan du købe konservesvarer, spændende frostvarer, frugt og grønt, samt daggammelt brød med god samvittighed.

Wefood er desuden drevet af frivillige og alt overskuddet fra forretningen går til mennesker i nød.

Du kan læse mere om Wefood her.

Hvor: Vesterbro Torv 1A

Ganefryd

Ganefryd - bæredygtig butik i Aarhus
Foto: Helle Gylling Jensen

Her kan du handle et stort udvalg af økologiske varer – på trods af at butikken ikke er særlig stor.

Butikken åbnede tilbage i 1983 og har derfor længe været en af aarhusianernes foretrukne helsebutikker. I Ganefryd kan du købe et væld af økologiske varer.

De har desuden også deres eget bageri, der bager økologisk, glutenfrit og vegansk bagværk.

Du kan læse mere om Ganefryd her.

Hvor: Klostergade 2

Blindes arbejde

Som navnet antyder kan du her købe varer, der er produceret af blinde og svagsynede. Blindes Arbejde drives af en fond der skaber arbejdspladser til borgere, der er blinde eller stærkt svagsynede.

Det har dog ingen betydning for varernes kvalitet! Alt du kan købe i Blindes Arbejde er godt håndværk, som er bygget af gode råvarer, med fokus på holdbarhed.

Du kan købe et væld af ting, som du bruger i hverdagen. Både i hjemmet og i haven. Du kan købe forskellige børster, koste, tæpper, måtter, dukkevogne, cykeltilbehør og meget mere.

Du kan læse mere her.

Hvor: Åboulevarden 59

Shop tøj bæredygtigt i Aarhus

Det er en virkelig god følelse, når man for første gang har sit nye tøj på. Gennem de seneste år er vi dog også blevet mere opmærksomme på den klimabelastning, som tøjindustrien har på kloden.

En af de mest oplagte løsninger er selvfølgelig at købe mindre nyt tøj. Men når behovet for nyt opstår, kan du heldigvis købe tøj bæredygtigt i Aarhus. Vi har samlet en liste over bæredygtige tøjforretninger i Aarhus lige her.

Komma

Genbrugstøj i Aarhus i butikken Komma
Foto: Helle Gylling Jensen

Hos Komma kan du både sælge dit eget tøj og shoppe andres genbrugsguld. Butikken har gjort det så nemt som muligt for dig, at sælge dit aflagte tøj i ordentlige rammer. Du behøver selvfølgelig ikke at sælge dit tøj i Komma. Du kan også sagtens bare besøge butikken og gå på jagt efter nye fine sager til klædeskabet.

Du kan læse mere om Komma her.

Hvor: Studsgade 6

Det kollektive klædeskab

De fleste af os har rigtig meget lækkert tøj bagerst i klædeskabet, som vi aldrig får brugt. Hos Det Kollektive Klædeskab kan du bytte dig til nyt tøj.

Læs mere her.

Hvor: Vestergade 58T

takeNOW

takeNOW er et af Danmarks største kæder af loppesupermarkeder. Du kan både leje en stand og selv sælge ud af dit tøj og møbler, eller du kan tage på shoppetur og finde genbrugsguld.

Læs mere om takeNOW her.

Hvor: Bjødstrupvej 20A

Högenhof

I Högenhof finder du et spændende udvalg af luksuriøse secondhand mærkevarer. Besøger du Högenhof er du sikret god service og en helt unik genbrugsoplevelse.

Læs mere om butikken her.

Hvor: Badstuegade 18

Mö og Flös

Her bugner butikken af diverse skønne genbrugsfund! Du kan bl.a. finde både tøj, lys, køkkensager, upcyclede tekstiler og andre ting og sager.

Læs mere om Mö og Flös her.

Hvor: Mejlgade 19

Bæredygtige restauranter og caféer

Forestil dig det her: Du har en hyggelig dag i Aarhus, men pludselig melder sulten sig. Hvor skal du gå hen, hvis du gerne vil spise bæredygtigt?

Det kan ofte være uoverskueligt at google sig gennem en masse restauranter og caféers hjemmesider, for at finde ud af om de er bæredygtige. Derfor kan du læse med her i stedet, og få et overblik over bæredygtige spisesteder i Aarhus.

Læs også: De 5 bedste frisører i Aarhus C

Café Harepus

Café Harepus er en 100 procent plantebaseret café i hjertet af Aarhus. Her kan du få morgenmad, frokost, kaffe og kage – alt sammen håndlavet og friskbagt hver dag.

Læs mere her.

Hvor: Studsgade 5

Kantina

Kantina bruger udelukkende økologiske råvarer. Take Away-stedet ligger i det hyggelige kvarter Trøjborg i Aarhus Nord.

Læs mere om Kantina her.

Hvor: Tordenskjoldsgade 29

Restaurant Hærværk

Hos Restaurant Hærværk laves maden af sæsonbestemte råvarer, med et højt fokus på dyrevelfærd og økologi. Det er den bæredygtige gourmetoplevelse i Aarhus.

Læs mere her.

Hvor: Frederiks Allé 105

L’Estragon

L’Estragon kan bryste sig med guldmærket i økologi. Restaurantens råvarer kommer fra Mols og skånsomt fanget fiskeri. Fik jeg sagt, at det også smager virkelig godt?

Læs mere om L’Estragon her.

Hvor: Klostergade 6

Landcafé

I en hyggelig baggård i latinerkvarteret, finder du Landcafé. Her er der et fokus på god mad, økologi og danske råvarer. Når vejret er godt, er det et af de mest hyggelige steder at nyde sin morgenmad eller frokost, i den brostensbelagte baggård. Ellers kan du også holde dig tør og varm indenfor i caféens hyggelige lokaler.

Læs mere her om Landcafé her.

Hvor: Studsgade 6B

Restaurant Nögen

Her står middagen på social dining, når de dygtige kokke laver madspild om til unikke smagsoplevelser. Ingen ingredienser går til spilde!

Læs mere og reservér bord til en inspirerende og bæredygtig madoplevelse her.

Hvor: Banegårdspladsen 4, st. th.

Café Fika

Hos Café Fika kan du spise dig glad og mæt i det sunde og alternative måltid. Her er fokus på økologi, vegetarisk og vegansk mad – og selvfølgelig den gode smag.

Læs mere her.

Hvor: Jægergårdsgade 47 og Nørregade 28

Café Gaya

Café Gaya er en økologisk og bæredygtig oase på Frederiksbjerg. Maden er vegetarisk og/eller vegansk.

Læs mere og Café Gaya her.

Hvor: N.J. Fjordsgade 2

Langhoff & Juul

Med rod i det nordiske og franske køkken, kan du hos Langhoff & Juul få dig en bæredygtig smagsoplevelse, hvor skuldrene samtidig vil sænke sig pga. restaurantens rolige og hyggelige stemning.

Læs mere her.

Hvor: Guldsmedgade 30

Café Glad

På Café Glad er økologi, bæredygtighed, sundhed og god smag de allervigtigste værdier. De laver stort set alt fra bunden – lige fra salater og dressinger til kager og boller.

Læs mere om Café Glad her.

Hvor: Frederiks Allé 127

Hold liv i dine gamle ting i Aarhus

En rigtig god måde at være mere bæredygtig på, er ved at passe på sine ting og genbruge dem. Det er altid lettere – og nok også mere fristende – bare at købe nyt, hvis f.eks. ens fjernsyn går i stykker. Men måske kan det repareres og så har du både sparet penge og miljøet.

Vi har lavet en liste, hvor du kan blive klogere på de steder der er i Aarhus, som du kan bruge til at genbruge og holde liv i dine gamle ting.

Reparations.konsortiet

Reparations.konsortiet som et forsøg på at gøre op med køb og smid væk-kulturen. Om det er elektronik, køkkenredskaber, møbler, lamper, tøj eller sko, så står de klar til at fikse det og give det nyt liv.

Du kan læse mere her.

Hvor: N.J. Fjordsgade 2F

REUSE Repair

Er din hårtørrer gået i stykker? Måske er det støvsugeren der er stoppet med at virke, eller din cykel der knirker mere end den kører…

Det er næsten lige meget hvad det er. Du kan tage det med ned til REUSE Repair, hvor der står søde og dygtige folk klar til at hjælpe dig og genoplive dine gamle ting.

Du kan læse mere om REUSE her.

Hvor: Jægergårdsgade 170

Er der et godt, bæredygtigt sted i Aarhus, som vi bør nævne i artiklen? Så må du meget gerne tippe os på tip@tipaarhus.dk

Tilbud i Aarhus

Børneloppen gang
Genbrugsbørnetøj hos Børneloppen
Se tilbud
Letz sushi
Sushi Sunday hos Letz Sushi
Se tilbud
Tivoli Friheden
Sæsonkort til Tivoli Friheden
Se tilbud

I samme kategori

Aarhus Street Food
Gedulgt bar
Earlybird
DGI Huset

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Århus – fra århusianer til århusianer!

Mest læste

photo-1496483353456-90997957cf99?ixlib=rb-1.2
Fris-r-Aarhus
Aarhus-Festuge-1
Tangkroen

Forsiden netop nu

Tangkroen
photo-1496483353456-90997957cf99?ixlib=rb-1.2
Northside
Aarhus Street Food
Gedulgt bar
Earlybird
DGI Huset
Det sker i Aarhus i maj

Mest læste

Det sker i Aarhus

photo-1496483353456-90997957cf99?ixlib=rb-1.2
Northside
Gedulgt bar
Earlybird

Mad og drikke

Gedulgt bar
Earlybird
FEAST
Social Foodies

Kultur og musik

Det sker i maj
arhus-949699_1280-1
Historien om mig
Fed fredag & lørdag

Tilbud i Aarhus

Instagram Feed

Vores bedste guides

Vind 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden

Tilmeld dig TipAarhus’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden.