Kulturguide: 5 udvalgte museer i Aarhus
Oplev Aarhus’ kulturelle og spændende museer
Elsker du kulturelle oplevelser med udstillinger, der ændrer sig for hver gang, du kommer forbi? Aarhus er hjemsted for mange anerkendte og velbesøgte museer, som uden tøven er et besøg værd. Museerne er vidt forskellige i deres udstillinger, så der er noget til enhver smag. Er du en tilbagevendende besøgende og vil du ikke gå glip af de mange særudstillinger, kan jeg anbefale dig at købe et årskort til de forskellige museer, som hurtigt er tjent ind igen.
1. ARoS – Det velkendte museum med den store regnbue
Aros museum er et af Aarhus’ vartegn. Med den store 150 meter lange regnbue ‘Your Rainbow Panorama’ på taget kan Aros tydeligt genkendes af både danskere såvel som udenlandske turister. Aros rummer alt fra klassisk kunst fra den danske guldalder til moderne installationskunst, så der er noget for alle. Der findes både faste udstillinger, samt særudstillinger som skiftes ud med jævne mellemrum.
De gange jeg har besøgt Aros, har der altid været t0 ting, jeg skulle se – Foruden de nye særudstillinger. ‘Boy’, der med sin størrelse, detaljer og livagtighed, er et must see, når du besøger Aros. Han er på en og samme tid spændende og lidt skræmmende. Man får helt lyst til at gå hen og mærke hans hud, da den virkelig ser autentisk ud. Inden du tager hjem, skal du naturligvis også opleve ‘Your Rainbow Panorama’ på nærmeste hånd. Med den kendte regnbue bliver du som besøgende integreret i værket, hvor du samtidig kan opleve det smukke Aarhus i alle spektrets farver. En oplevelse værd for både indfødte aarhusianere og nysgerrige turister.
Se også vores uddybende artikel om ARoS, der er Skandinaviens mest besøgte museum.

Foto: Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2011, ARoS Aarhus Kunstmuseum, fotograf: Anders Trærup.
2. Moesgaard Museum – En etnografisk og arkæologisk oplevelse
Syd for Aarhus ligger Moesgaard Museum, også kaldet MoMu, som er et af de mest populære museer i Aarhus. Moesgaard Museum fik i 2014 en ny og moderne udstillingsbygning, som gør bygningen til en oplevelse i sig selv. Med en skarp hældning og græs på taget ligner det næsten, at museet vokser op ad jorden. Jeg har ofte været der med min morfar, hvor vi har løbet om kap op ad museet for at se den flotte udsigt ud over Moesgård Skov. Moesgaard Museum er et specialmuseum for arkæologi og etnografi. Her finder du både danske udstillinger om Danmarks oldtid, samt skiftende særudstillinger fra hele verden.
Jeg var blandt andet ude at se deres særudstilling om Terrakottahæren, hvor de havde dedikeret et helt rum til den kinesiske udstilling. Både lys, lyd og billeder var med til at skabe den helt rigtige kinesiske stemning, så man nærmest følte, man var en smuttur i Kina. Moesgaard er særligt kendt for Grauballemanden, som er verdens bedst bevarede moselig. Det kan være lidt ubehageligt at se liget, da du virkelig kan komme tæt på. Så undlad at spise den helt store madpakke, inden du går derned.

Foto: Moesgaard Museum
3. Den Gamle By – Et tilbageblik i Danmarks købstads historie
Den Gamle By er et lidt atypisk museum i det centrale Aarhus. Det er verdens første frilandsmuseum, hvor du kan gå på opdagelse i Danmarks historie. Her er over 75 historiske huse fra 24 danske byer i perioden 1500-1900 tallet opstillet, så de danner deres egen lille købstad. Der er ansatte, som iført gammeldags tøj og mentalitet er med til at skabe den helt rigtige stemning og oplevelse. Når du besøger den gamle by, er der altid et væld af aktiviteter, som fører en tilbage til det gamle Danmark.
Da jeg var barn, tog mine bedsteforældre os tit derind. Så jeg har blandt andet kørt i hestevogn, smagt en fedtemad og skrevet postkort med blæk til mine forældre. Hvert år pynter Den Gamle By op til jul, hvilket gør den til en velbesøgt juleoplevelse. Det fremkalder minderne fra julekalenderen’ Jul i Gammelby’, hvis du har set den. Ellers er det også bare hyggeligt og et dejligt afbræk fra hverdagen at træde ind i en tidslomme, hvor alt var mere simpelt og mindre forhastet.
Se også vores artikel om Den Gamle By, hvor du kan læse mere om den tidsrejse, man kan opleve der.

Foto: Den Gamle By
4. Naturhistorisk Museum – Oplev fortidens og nutidens dyr på nærmeste hånd
Naturhistorisk Museum i Aarhus skiller sig ud fra de andre museer, da du her kan komme helt tæt på dyreriget og naturen. Her kan du både blive beriget og imponeret af den store mangfoldighed af dyr og den fascinerende danske natur gennem tiderne. Museet har både permanente udstillinger og skiftende særudstillinger, så det hele tiden fornyer sig og bidrager med ny viden. Ved mit første besøg på museet blev jeg helt overvældet og imponeret over de mange hundredvis af udstoppede og iscenesatte dyr fra både fortiden og nutiden. Særligt tydeligt husker jeg en stor tiger, der kæmper en brav kamp mod et ligeså stort tigerskelet.
Naturhistorisk Museum har et særligt samarbejde med skoler, men har også generelt stor fokus på børn og unge. Jeg har blandt andet hørt positivt om deres “Nat på museet” arrangement. Hvor de med inspiration fra den kendte film, inviterer børn ind på museet efter lukketid. Her kan børnene sove blandt de udstoppede dyr og gå på opdagelse med en lommelygte i mørket.

Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus.
5. Vikingemuseet – Gå på opdagelse i den gamle vikingeby
Det gamle Aarhus, også kendt som Aros, var jo en gammel vikingeby, så selvfølgelig har Aarhus også et Vikingemuseum. Vikingemuseet er beliggende i Aarhus centrum på lige akkurat det sted, hvor udstillingens udgravninger er fundet sted. Det er et mindre museum, som giver indblik i den gamle vikingeby på Harald Blåtands tid, hvor man både får indblik i vikingetidens handel og kampe.
Som noget særligt bemærkelsesværdigt, som jeg bliver nødt til at påpege, er nedgangen til museet. Vikingemuseet ligger tre meter under det nuværende Aarhus, og på vej derned kan man se affald fra flere hundrede år hobe sig op i lag. Det er både tankevækkende og lidt ulækkert at gå forbi.

Foto: Vikingemuseet
Du kan løbende holde dig opdateret om du kulturelle muligheder, under vores kategori om “Museer” i Aarhus.